کلیه سفارشات ثبت شده بعد از ساعت 16 روز یکشنبه 27 اسفند، در روز 5 فروردین ماه ارسال خواهد شد.

واریس چیست ؟ علت ، علائم ، انواع و روشهای درمان

بازدید: 341 بازدید
واریس چیست
واریس چیست

واریس چیست | بازارطب

واریس چیست؟

در بیماری واریس سیاهرگ ها در پا، اتساع یافته و خون بازگشتی در آن ها تجمع می یابد. واریس به صورت رگه های ظریف و در انواع پیشرفته به شکل برجستگی های لامپی شکل به رنگ بنفش تیره یا کبود زیر پوست قابل مشاهده است.

علت ایجاد واریس

عروق در بدن شامل دو دسته سرخرگ ها و سیاهرگ ها هستند. سیاهرگ ها در قسمت تحتانی بدن دارای دریچه هایی هستند که به بازگشت خون بدون اکسیژن از بافت ها به قلب و در خلاف جهت گرانش کمک می کنند. با بسته شدن این دریچه ها خون سیاهرگی نمی تواند به پایین بر گردد بنابراین از تجمع آن در پا جلوگیری می شود. در برخی بیماری های زمینه ای مانند دیابت، مشکلات عروقی، نفروپاتی و نقص گردش خون، این دریچه ها دچار مشکل و ضعف شده و قادر به بستن رگ نیستند یا عروق اتساع یافته و خون در بخش تحتانی پا تجمع پیدا می کند.

علائم واریس

واریس در مراحل ابتدایی بدون درد است. نشانه های مختلفی برای تشخیص واریس وجود دارند که عبارتند از:

  1. رگه های بنفش تیره یا کبود در زیر پوست.
  2. برآمدگی رگ ها در زیر پوست.
  3. ایجاد درد در پا در مراحل پیشرفته تر.
  4. احساس سنگینی در پا.
  5. سوزش و مور مور شدن پا.
  6. ورم در قسمت انتهایی پا.
  7. درد شدید پا پس از نشستن یا ایستادن طولانی.
  8. تغییر رنگ پوست در اطراف رگ های واریسی.
  9. خارش اطراف رگ واریسی.

انواع واریس

ایجاد واریس در پا شایع تر است اما امکان ایجاد آن در سایر مناطق بدن نیز وجود دارد. بر این اساس واریس می تواند انواع مختلفی همچون واریس شکم، واریس بیضه و واریس صورت داشته باشد.

واریس خفیف

واریس خفیف در مویرگ های سطحی تر اتفاق می افتد و به نام رگ عنکبوتی یا واریس عنکبوتی نیز شناخته می شود. واریس خفیف در هر نقطه از بدن قابل ایجاد است.

واریس عمقی

واریس معمولا در رگ های عمقی تر پا ایجاد شده و به صورت لامپ یا برجستگی های طنابی شکل از روی پوشت قابل لمس است. این برامدگی ها ممکن است بنفش تیره، آبی یا کبود و یا به رنگ پوست باشند.

واریس هموروئید

هموروئید مقعدی در واقع همان واریس عروق مقعدی است که موجب بیرون زدگی آن ها، درد و ناراحتی در فرد می شود.

انواع واریس پا

پا یکی از شایعترین مکان های ایجاد واریس است. واریس پا نیز از نظر میزان پیشرفت و سطحی یا عمقی بودن رگ های درگیر انواع مختلفی دارد.

واریس از ران، پشت ران، پشت زانو، ساق پا، قوزک و نقاط دیگر پا می تواند به وجود بیاید. بیشترین فشار وزن بدن روی پا قرار دارد و بازگرداندن خون سیاهرگی از عروق خونی پا به قلب نیاز به حرکت در خلاف جهت گرانش زمین دارد. به همین دلیل پا یکی از نقاط پر ریسک ایجاد واریس خصوصا در سنین بالا یا افراد چاق است. اساسا واریس به دلیل وجود ناهنجاری های مختلف در وریدهای پا ایجاد می شود که خود دلایل متعددی دارند.

واریس طنابی

اگر واریس در وریدهای عمقی تر و بزرگتر پا که به ورید صافن معروف هستند ایجاد شود، موجب پیچ خوردگی ورید ها شده و ورید ها دچار تورم شده به شکل لامپ یا برجستگی های کوچک و بزرگ زیر پوست پا قابل لمس هستند. واریس طنابی شکل شدید و مزمن واریس وریدی پا است.

واریس شاخه ای

واریس شاخه ای (یا واریس رتیکولار – Reticular varicose veins) به صورت انشعابات شبکه مانندی در کل پا پخش میشوند. رگ‌ها معمولاً ضخیم‌تر هستند و به رنگ‌های قرمز، سبز یا بنفش ظاهر می‌شوند. وریدهای رتیکولار لزوماً بیرون نمی‌زنند، اما ظاهر ناخوشایندی دارند. این رگ ها عموما از انشعابات ورید صافن هستند.

واریس عنکبوتی

واریس عنکبوتی از نظر اندازه کوچکتر، به رنگ قرمز یا آبی هستند و در هر نقطه از بدن رایج هستند. رگ‌های عنکبوتی معمولاً به‌جای شکل مشبک به شکل تار پخش می‌شوند و همچنین نازک‌تر و کوچک‌تر از سایر رگ‌های واریسی هستند.

واریس وریدی

در اثر نارسایی های مزمن وریدی به وجود آمده و به اشکال مختلف که در ادامه توضیح داده می شود، بروز می کند.

سنگینی، ورم و درد پا

احساس ناراحتی در پاهایتان ممکن است نشانه ای از نوعی نارسایی وریدی نهفته باشد. منظور از احساس ناراحتی، همان احساس خستگی و درد در پاهاست. به خصوص زمانی این حس بیشتر است که در طول روز برای مدت زمان طولانی مجبور به نشستن و یا ایستادن بوده اید. در تابستان ، به دلیل گرمای زیاد، این علائم بیشتر شده و در عصر با ورم در پا و بخصوص دور مچ همراه می گردد. در مورد تورم ایجاد شده طی مسافرت طولانی که برای مدت طولانی پاها آویزان می مانند نکات ساده ای وجود دارد که با رعایت آنها می توان از ایجاد بسیاری اختلالات به راحتی جلوگیری کرد. بعضاً حتی انقباضات عضلات پاها علی الخصوص شب، می تواند منشاء وریدی داشته باشد. البته مهم است بدانیم که هر دردی در پا به دلیل نارسایی وریدی نیست و برای اطمینان بیشتر و تشخیص صحیح مراجعه به پزشک توصیه می شود. یکی از رشته های تخصصی متبحر در این زمینه بخصوص در ایران، جراحی عمومی – فوق تخصصی عروق می باشد. همچنین پزشکان قلب و عروق در این زمینه تبحر دارند.

رگ های تار عنکبوتی شکل

رگ های تارعنکبوتی در محل تلاقی مویرگ های وریدی زیرجلدی با قطر کمتر از یک میلیمتر ظاهر می شوند. به آنها hyphen web (شبکه مرتبط) و یا tread veins (وریدهای ریسمانی شکل) نیز می گویند. آنها در حقیقت همان وریدهای زیر جلدی گشاد شده و کوچک و یا به عبارتی تلانژکتازی هستند. تجمع قابل ملاحظه آنها در ناحیه مچ پا می تواند نشانه ای از احتمال وجود نارسایی های وریدی باشد. وجود آنها باعث نازیبایی پاها می شود و روش های مختلفی برای از بین بردن آنها وجود دارد.

وریدهای واریسی

منظور وریدهای گشاد شده زیر پوستی با قطر ۳ میلیمتر و بیشتر هستند که اغلب بصورت عمودی در پاها منتشر می شوند. در این اختلال، وریدهای سافن، سافن تیبیال و یا دیگر وریدهای سطحی غیر سافن درگیر می شوند. وجود ورید وایسی نشانۀ اختلال وریدی پیشرفته تر است. ورید واریسی، ورید سطحی گشاد شده و پیچ و تاب خورده است که دریچه های وریدی آن خراب شده اند. در نتیجه خون در این وریدها امکان حرکت به سمت مخالف یعنی پایین را پیدا می کند که به آن رفلاکس می گویند. وریدهای واریسی می توانند خیلی دردناک و یا کاملاً بدون درد باشند. آنها را می توان همه جا پیدا کرد، روی پا، ساق پا، ران پا و یا منتشر در همه قسمت ها. در صورت درمان نشدن می توانند موجب مشکلات جدی شوند.

عوارض واریس

نارسایی وریدی مزمن (CVI)

تشخیص نارسایی وریدی مزمن به معنی کارکرد غیر طبیعی سیستم وریدی است که اغلب منجر به ورم، تغییرات پوستی و وزخم واریس می شود.

ادم یا ورم پا

منظور از ادم، افزایش قابل ملاحظۀ حجم ورم در بافت های زیرجلدی است که مشخصا با افزایش فشار همراه است. ادم وریدی معمولاً در ناحیه مچ به وجود می آید اما می تواند به سمت بالا و یا روی پا منتشر گردد. ادم اندام تحتانی می تواند به دلیل استاز و ماندن خون در وریدهای سطحی و یا عمقی ایجاد شود. وقتی پا ورم می کند، مویرگها دیگر قادر به انجام کار خود نیستند. تجمع آب و مواد زائد در اندام تحتانی منجر به ورم می شود. هرچند باید توجه داشت که منشاء همۀ ورم ها، وریدی نیست. برای تشخیص مناسب به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پوشیدن جوراب واریس سیگواریس موجب کاهش و فروکش کردن کامل ورم میشود. درجه فشار لازم برای هر بیمار، با بررسی شرایط بیمار، توسط پزشک متخصص یا کارشناسان علمی مشخص می گردد.

اگزما و التهاب پوست (Dermatitis)

التهاب پوستی ممکن است به همراه تاول، ترشح و بازشدن پوست ایجاد شود. این زخم ها اغلب نزدیک به وریدهای واریسی هستند هرچند می توانند در هر جای دیگری از پا دیده شوند. معمولا به دنبال اختلالات درمان نشدۀ وریدی به وجود آمده اما به درمان های حساس سازی موضعی پوست، به مرور جواب می دهد. استاز وریدی موجب واکنش های غیر التهابی در پوست شده که می تواند منجر به اگزما شود. متخصصان به آن stasis dermatitis می گویند.

تغییر رنگ پوست پا – پیگمنتاسیون

به دلیل افزایش فشار وریدی، بافت دیواره وریدهای مبتلا به واریس تغییر شکل می دهد. این تغییر شکل موجب نفوذپذیری دیواره شده و در نتیجه خون از داخل ورید به فضای بیرونی نشت می کند و نشست خون در فضای بافتی خارج ورید موجب تغییر رنگ پوست به سمت تیره و قهوه ای می باشد. حتی ممکن است بعد از درمان و برداشتن کامل ورید آسیب دیده به روش جراحی یا اسکلروتراپی، باز هم تغییر رنگ ایجاد شده از بین نرود.

لیپودرماتواسکلروزیس پا (LDS)

منظور التهاب مزمن موضعی و فیبروز شدن پوست و بافت های زیر جلدی قسمت های پایینی پا است که گاهی با زخم یا انقباض تاندون آشیل مرتبط است. در ابتدا ممکن است با التهاب پوست آغاز شود که می تواند به دلیل تحریکات پوستی دردناک باشد. لازم است که LDS با بررسی علائم موضعی و ویژگی های سیستمیک از بیماری های دیگری چون سلولیت، لیمفانژیتیس و اریسیپلاس تشخیص داده شود. LDS نشانه ای از اختلالات جدی مزمن وریدی است که التهاب پوست و بافت زیر آن، کلفت شدن سطح خارجی پوست و تغییر رنگ آن از قهوه ای کم رنگ تا پررنگ در ناحیه پایینی پا دیده می شود.

آتروفی سفید

در این بیماری، نقاطی در پوست، اغلب به صورت مدور و موضعی که با وریدهای تغییر شکل یافته و اغلب خیلی پررنگ شده احاطه شده اند، آتروفی شده و به رنگ سفید درمی آیند. این علائم نشانه ای از اختلالات مزمن وریدی می باشد و باید از جای زخم های التیام یافته واریس روی پوست تشخیص داده شوند. زخم های واریس نیز بعد از التیام کامل ممکن است تظاهرات مشابهی را روی پوست به جا بگذارند که می توان با بررسی شرح حال بیمار و اینکه آیا قبلا به زخم واریس مبتلا بوده یا نه به تشخیص درست دست پیدا کرد.

زخم واریس

ضخیم شدن پوست بخصوص در ناحیه مچ که ترمیم نمی شود و به دلیل اختلال مزمن وریدی پیشرفته می باشد. زخم واریس، یک نوع زخم باز محسوب می شود. بیشتر مواقع زیر و یا بالای قوزک و در قسمت داخلی آن سر باز می کند. این زخم بدلیل ماندن خون برای مدت طولانی در وریدها و جریان آهسته خون بوجود می آید. از آنجایی که وریدها به دلیل تغییراتی که پیدا کرده اند نمی توانند گردش خون مناسبی را در منطقه ایجاد کنند، مواد زاید سلولی حاصله از فعالیت سیتوپلاسمی به درستی تصفیه نشده و فضای ناسالمی مهیا می شود که از التیام و ترمیم جلوگیری می کند. به دنبال افزایش فشار وریدی، ضایعات موضعی ثانویه بوجود می آیند. در نتیجه، زخم فقط زمانی التیام می یابد که فشار افزایش یافتۀ وریدی با حذف وریدهای ناسالم و یا فشار درمانی با درجه بالا به خصوص برای زمانی که وریدهای عمقی درگیر هستند، کنترل شود. تعیین درجه فشار لازم است بعد از انجام آزمایشات و بررسی های لازم توسط پزشک متخصص انجام پذیرد.

بیماری های حاد وریدی

فلبیت، ایجاد لخته در وریدهای عمقی و آمبولی ریه، خطرناک ترین این نوع بیماری ها هستند. این مشکلات معمولاً بدون علائم مشخص اولیه رخ می دهند و یا بلافاصله پس از جراحی هایی مانند جراحی های مفصل ران، اما می توانند به دنبال اختلالات مزمن وریدی نیز ایجاد شوند.

ترومبوفلبیت سطحی

رگ های وریدی سه قسم هستند، وریدهای سطحی که در فضای نزدیک به پوست قرار دارند، وریدهای عمقی که در عمق پا قرار دارند و اغلب با بافت ماهیچه احاطه شده اند و وریدهای پرفوران یا ارتباطی که وریدهای سطحی را به وریدهای عمقی متصل می کنند. منظور از ترومبوفلبیت وریدهای سطحی همان لخته ای است که داخل یک ورید سطحی مبتلا به واریس شده دقیقاً زیر پوست به وجود آنمده، بزرگتر شده و اغلب با التهاب ورید همراه است. قسمتی از ورید مبتلا به واریس ناگهان قرمز و دردناک و سفت می شود و حرارت آن قسمت بالا می رود. التهاب ممکن است به سمت بالا یا پایین ورید گسترش یابد. خطر آمبولی ریوی به دنبال لخته ورید سطحی خیلی کم است اما هنوز باید به آن توجه داشت. لازم است پزشک متخصص نظر دهد. لخته ورید سطحی ممکن است در ورید عمقی نیز ایجاد شود و یا حتی لخته سطحی ایجاد شده در اثر لخته ورید عمقی و یا لخته در هر قسمت دیگری باشد. گاهی دلیل ترومبوفلبیت ناگهانی یک آسیب کوچک در ورید است، خصوصا اگر واریس وجود داشته باشد. اغلب پروسه درمان ترومبوفلبیت ورید سطحی به این صورت خواهد بود، پوشیدن جوراب طبی سیگواریس با فشار ۲۰ تا ۳۰ میلیمترجیوه و مصرف داروهای ضد التهاب موضعی. همچنین ممکن است بیمار به تشخیص پزشک مورد جراحی قرار گرفته، رگ مشکل دار به یکی از روش های جراحی، از پای بیمار خارج شود.

لخته در ورید عمقی – DVT

در این بیماری لخته در یکی از وریدهای عمقی اندام تحتانی بوجود می آید DVT. لخته به وجود آمده می تواند از داخل به قسمتی از دیوارۀ ورید بچسبد و یا در داخل رگ شناور باشد. عوامل زیر در تشکیل لخته در ورید عمقی مؤثرند.

👈 DVT چیست؟

1- تغییر در جریان خون

2- تغییر در اجزای سازندۀ خون

3- آسیب و اشکال در لایه های درونی رگ ها

تغییر در سرعت حرکت جریان خون ممکن است با بی تحرکی، بستری بودن طولانی مدت، داخل گچ بودن پا یا مسافرت طولانی ایجاد شود. تغییر اجزای تشکیل دهندۀ خون بر اثر مصرف داروهای هورمونی، سیگار یا سرطان باشد. پس از هر نوع ضربه و آسیب، ممکن است لایه های مختلف دیوارۀ وریدی دچار مشکل شوند (مانند تروما، بیماری های التهابی و سرطان). برای افراد مسن و پیر ریسک ابتلا به DVT بیشتر است. هرچند DVT می تواند برای هر کسی اتفاق بیفتد حتی شخصی که هیچ گونه سابقه یا احتمال این ضایعه را نداشته باشد.

 شایع ترین نشانه های DVT  عبارتند از:

1- درد بسیار شدید در ماهیچۀ ساق پا

2- سفت شدن ماهیچۀ ساق

3- ورم دردناک مچ که می تواند تا زانو و گاهی تا ران گسترش یابد.

4- حرارت بالای پوست ناحیه که به تماس محسوس است.

درد ماهیچۀ ساق پا ممکن است راه رفتن را با اشکال مواجه کند. احساس گرما و حرارت و قرمز یا کبود شدن جزئی پوست ناحیه نیز ممکن است به وجود آید. بنابراین، متأسفانه نزدیک به ۵۰% بیماران مبتلا به DVT واقعاً نشانه یا علامت خیلی مشخصی که بخواهند بصورت اورژانسی به آن رسیدگی کنند، ندارند. اگر علائم بالا پیش آمد هر چه سریع تر باید به پزشک مراجعه شود و تشخیص قطعی با سونوگرافی داپلر که بدون درد و خطر است صورت می گیرد. ممکن است آزمایش خون هم برای اندازه گیری D-dimer های خون توصیه شود که نشانه ای از وجود لختۀ اخیر است. تشخیص، درمان مناسب و به موقع از آسیب و اختلالات آتی جلوگیری می کند. درمان لخته وریدهای عمقی، دریافت داروهای آنتی کواگولان و پوشیدن جوراب واریس سیگواریس با درجه ۳۰ تا ۴۰ میلیمتر جیوه است. جوراب واریس استاندارد به سرعت علائم را برطرف کرده و بیمار با پوشیدن آن به زندگی عادی و روزمره خود برمی گردد. ممکن است نیاز باشد استفاده از دارو و پوشیدن جوراب تا چندین هفته و یا چندین ماه ادامه یابد. خطر اصلی ابتلا به DVT این است که لخته حرکت کرده در مسیر جریان خون قرار گرفته و در نهایت به ریه برسد و آمبولی ریه ایجاد شود. اما در صورت شروع درمان های به موقع فوق الذکر، که سرپایی هم هستند و نیاز به بستری شدن بیمار ندارد، این احتمال بسیار کاهش می یابد.

آمبولی ریه

PE یا آمبولی ریه زمانی اتفاق میفتد که لخته و یا قسمتی از آن از دیواره وریدهای عمقی جدا شده و خود را به عروق خونی ریه ها در شش ها برساند. بیشتر بیماران مبتلا به DVT، یک آمبولی ریوی تشخیص داده نشده دارند. خطرناک ترین اثر DVT آمبولی ریه است چرا که می تواند کشنده باشد. علائم آمبولی ریه، درد شدید در ناحیه سینه (که با دم و بازدم تشدید می شود)، بیقراری، بالا نیامدن نفس، وجود خون در خلط ها، کاهش فشار خون محسوس وافزایش و سریع تر شدن ضربان قلب هستند. از آنجایی که برخی بیماری های دیگر نیز ممکن است علائمی مشابه داشته باشند، ممکن است آمبولی ریه در وهلۀ اول تشخیص داده نشود. برای تشخیص دقیق آزمایشات محدودی وجود دارد مانند اسکن سینه و وشش ها. در بروز و مشاهده چنین علائمی، قبل از هر چیز باید سرعت عمل داشت. درمان: مصرف داروهای آنتی کواگولان. آمبولی ریه در بیشتر بیماران درمان می شود. اما زمان تشخیص و درمان بسیار مهم است.

سندروم پست ترومبوتیک (PTS)

یک سوم بیماران مبتلا به DVT، دچار اختلالات و ناراحتی های مزمن وریدی به نام سندروم پست ترومبوتیک به معنی مشکلات و ناراحتی های مزمن وریدی پس از ایجاد لخته می شوند. در این صورت بیمار احساس درد مزمن، ورم و تغییر رنگ پوست در پای خود دارد. همچنین ممکن است به دنبال آسیبی که لخته به ساختار ورید و دریچه های وریدی وارد کرده و بیمار دچار زخم واریس گردد. در صورت سابقه ایجاد لخته احتمال عود آن وجود دارد. اثرات این سندروم بسیار مزمن و طولانی مدت بوده و به مرور از کیفیت زندگی وی می کاهد. اساس درمان و پیشگیری از این سندروم پوشیدن جوراب واریس است. نیمی از بیماران مبتلا به DVT کاملا درمان نمی شوند. آسیب و شوک لخته به وریدها باعث شده دریچه های وریدی، که در برگشت خون در وریدها به  سمت قلب نقش اساسی دارند، به طور غیر قابل جبرانی کارآیی خود را از دست بدهند. در نتیجه، عوارضی مثل احساس درد و سنگینی در پاها، ورم و تغییرات پوستی  پا بطور اجتناب ناپذیری به وجود می آیند. بروز این علائم و شکایت ناشی از آنها با پوشیدن جوراب واریس استاندارد بطور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.

پیشگیری از واریس

1- در صورت ابتلا به بیماری های زمینه ساز واریس مانند دیابت و نفروپاتی، اولین و مهمترین قدم در کنترل واریس درمان یا کنترل بیماری است.

2- از ایستادن، نشستن یا راه رفتن به مدت طولانی بپرهیزید.

3- وقتی روی مبل راحتی خانه لم داده اید و یا روی تخت دراز کشیده اید، با بالا گذاشتن پاهایتان به برگشت مناسب خون وریدی کمک کنید. پشت میز کار بهتر است پاهای خود را روی زیرپایی بگذارید.

4- در صورت بروز اولین نشانه های هشدار دهنده مانند تورم در پا یا فرو رفتن محل کش جوراب روی پا، از جوراب های واریس استفاده نموده و به پزشک مراجعه کنید.

5- تحرک داشته باشید، به جای آسانسور از پله استفاده کنید، در محل کار یا خانه پاهایتان را نرمش بدهید. از ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی که موجب ورم کردن پاهایتان می شود بپرهیزید.

6- بعد از یک روز کاری طولانی، یا وقتی که هوا گرم است، با شستن پاهایتان با آب خنک آنها را سرحال کنید.

7- از اینکه مدتی طولانی را در فضاهای داغ مثل حمام های آب گرم و سونا بگذرانید اجتناب کنید. حتی آفتاب گرفتن برای مدت طولانی می تواند مضر بوده و موجب شل شدن دیوارۀ وریدها و ورم کردن پاها گردد.

8- برای حفظ سلامتی، نرمش منظم توصیه می شود. برخی از ورزش ها به برگشت خون وریدی کمک می کنند مانند شنا کردن، دویدن، پیاده روی، دوچرخه سواری، ژیمناستیک و یوگا. ورزش هایی مانند تنیس، اسکواش، هاکی، والیبال و بسکتبال توصیه نمی شوند.

9- رژیم غذایی سالم موجب سلامتی و داشتن وزن مناسب است و در نتیجه مشکلات ناشی از اضافه وزن کمتر می شوند. (در صورتی که وزن شما نرمال باشد، BMI بدنتان باید بین ۱۹ تا ۲۴ باشد؛ BMI= Body Mass Index: BMI بدن شما از معادلۀ عدد وزن شما به کیلوگرم تقسیم بر مربع قدتان (m²) بدست میاید.

10- جوراب های طبی و درمانی با کیفیت بپوشید. کیفیت متمایز و برجستۀ جوراب واریس های معتبر اروپایی موجب بهبود عملکرد دستگاه گردش خون شده از مشکلات و نارساییهای وریدی جلوگیری می کند.

مراقبت از واریس

مراقبت از واریس بیشتر شامل روش های پیشگیری از واریس است که به جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز کمک می کند. همچنین تجهیزات ارتوپدی خاصی نیز به این منظور ساخته شده است مانند جوراب و شلوار مخصوص واریس که با ایجاد فشار در قسمت تحتانی پا، به تخلیه سیاهرگ ها از خون کمک می کنند.

ریسک فاکتور واریس

1- ابتلا به دیابت، نفروپاتی، تنگی عروق خونی، مشکلات قلبی و عروقی

2- ایستادن یا آویزان بودن پا هنگام نشستن در طولانی مدت

3- اضافه وزن و چاقی

4- مصرف داروهای شل کننده عضلات

5- جنسیت. ریسک ابتلا به واریس در زنان دو برابر مردان است.

6- مصرف داروهای ضد بارداری

7- بارداری

8- یائسگی

9- ابتلا به بیماری های التهابی

10- سن بالا

11- سابقه ابتلا به واریس

12- ژنتیک و سابقه فامیلی ابتلا به واریس

تغذیه و واریس

1- خوردن مواد غذایی مانند ادویه های تند که گردش خون را سرعت می بخشند می تواند تا حدودی به رفع واریس کمک نماید.

2- استفاده از آنتی اکسیدان ها با کاهش کلسترول، کاهش التهاب و کمک به رفع تصلب شرایین احتمال ایجاد یا پیشرفت واریس را کم می کند.

3- غذای سرشار از چربی های گروه امگا مانند امگا3، 6 و 9 به رفع بیماری های قلبی، عروقی و التهابی کمک نموده و از این طریق به کنترل یا درمان واریس کمک می کند.

💥 مواد غذایی که برای واریس ضرر دارند!

هشت ماده غذایی موثر در درمان رگ‌های واریسی

4- احتباس آب و تورم به دلیل اتساع عروق، دو عامل تشدید کننده واریس هستند. یکی از دلایل این موضوع پایین بودن یا عدم تنظیم الکترولیت های بدن است که به شکل گرفتگی بی علت عضلات بروز پیدا می کند. با مصرف غذاهایی که غنی از منیزیم هستند می توان این علائم را کاهش داد.

5- در برخی انواع همچون واریس هموروئید، مصرف غذاهای فیبردار و نوشیدن آب به میزان کافی در کاهش علائم هموروئید در اثر یبوست، نقش پیشگیری و درمانی دارد.

درمان واریس پا

امروزه روش های غیر تهاجمی و تهاجمی تر متعددی برای درمان واریس پا و وریدهای دچار مشکل، ابداع شده و با موفقیت فراوان همراه بوده اند. گاهی یک روش به تنهایی برای درمان واریس کافیست و گاهی باید از مجموع چند روش جهت تاثیر بیشتر و جلوگیری از عود مجدد واریس بهره برد.

درمان خانگی واریس

برخی ترکیبات گیاهی با تاثیر بر سرعت گردش خون به خروج خون سیاهرگی کمک می کنند. از این گیاهان معمولا به صورت ضماد یا کرم روی نواحی واریسی استفاده می شود. همچنین از دیر باز انواع اسانس اساسی روغن ها جهت رفع واریس مورد استفاده بوده اند.

مصرف غذا ها یا گیاهان مدر (ادرار آور) به کاهش التهاب و احتباس آب در بدن کمک می کند. برخی ترکیبات گیاهی با تاثیر بر هورمون ها موجب بهبود وضعیت عروق خصوصا در زنان می شوند.

لیزر واریس

لیزر درمانی واریس برای انواع سطحی و خفیف تر و یا به عنوان درمان ثانویه واریس، پس از انجام جراحی و اصلاح رنگ پوست ناحیه واریس استفاده می شود.

👈 ریسک‌ها و خطرات مربوط به درمان واریس

جراحی واریس پا

انواعی از روش های تهاجمی مانند جراحی برای درمان رگ های واریسی انجام می شوند. طی جراحی واریس قسمتی از ورید مبتلا به نقص دریچه و متسع، بریده و از پا خارج می شود. این روش امروزه قدیمی شده است و مورد استفاده قرار نمی گیرد چرا که خطرات، درد، عوارض و دوره نقاهت طولانی و سنگینی دارد. امروزه روش های دیگری با جراحی های کوچک انجام می شوند که به صورت بسته، ابزار درمانی فرکانس رادیویی یا لیزر تراپی را به داخل ورید فرستاده و آن را با حرارت سوزانده و کوچک می کنند. این روش ها ماندگاری و اثر طولانی مدت داشته و درد ناچیزی دارند.

فشار درمانی واریس

فشار درمانی به معنای اعمال مکانیکی فشار روی پا است. جوراب طبی با فشار کاهشی استاندارد، که بیشترین فشار را در ناحیۀ مچ پا وارد کرده و هر چه به سمت بالای ران می رویم از درجه فشار کاسته می شود، به برگشت خون وریدی کمک کرده، باعث کاهش فشار داخل وریدی شده، از استاز خون در وریدها و تغییر شکل دیوارۀ آنها جلوگیری کرده و با کمک به بدن در برگرداندن خون وریدی به سمت قلب در جهت مخالف نیروی جاذبۀ زمین، موجب تسکین درد و برطرف شدن احساس سنگینی پاها می شود. این نوع درمان به دلایل زیر توسط پزشک متخصص توصیه می شود:

  • درمان فلبیتیس
  • درمان لخته
  • مراقبت های پس از انواع جراحی های وریدی مانند اسکلروتراپی
  • تسکین علائم ناشی از نارسایی های وریدی مزمن، سنگینی پاها، رگهای واریسی، ورم و زخم
  • جهت پیشگیری از نارسایی های وریدی در حین بارداری
  • پیشگیری از نارسایی های وریدی مخصوص افراد مستعد
  • پیشگیری از ورم پاها و در نتیجه بروز اختلالات وریدی بدلیل سفرهای طولانی مدت

اهمیت فشار درمانی صحیح بر اعمال فشار بصورت کنترل شده بروی پاها استوار است. واحد اندازه گیری این فشار میلیمتر جیوه (mmHg) یا هکتو پاسکال (hPa) می باشد. فشار کنترل شده تنها می تواند با استفاده یا پوشیدن محصول طبی مناسب به دست آید. این محصول طبی مناسب همان جوراب درمانی و یا بانداژ است. هر دو باید تمامی مشخصات دقیق و مورد نیاز را داشته باشند. به این نوع محصولات اورتز هم میگویند به این معنی که وظیفۀ آنها ساپورت و تقویت قسمتی از بدن است و قرار نیست مانند پروتز ها جایگزین عضوی از بدن شوند.

اثرات فشار درمانی واریس

  1. اثرات همودینامیکی
  2. سرعت جریان حرکت خون وریدی را افزایش می دهد.
  3. از حجم خون مانده در وریدها می کاهد.
  4. رفلاکس خون را در وریدهای نارسای سطحی و یا عمقی کاهش می دهد.
  5. فشار وریدی ناشی از اختلالات وریدی را کم می کند.
  6. فروکش کردن ورم و ادم بافتی
  7. جذب مواد زاید سیتوپلاسمی از فضاهای میان بافتی را افزایش می دهد.
  8. از التهاب می کاهد.
  9. پروسه ترمیم را تقویت می کند.
  10. باعث بهبود عملکرد و حرکت تاندون ها و مفاصل می شود.

کلاس های فشار و مورد استفاده – اندیکاسیون

کلاس فشاراندیکاسیون
۱۰-۲۰  میلیمتر جیوهاحساس سنگینی و وخستگی در پاها رگ های واریسی کوچک در دوران بارداری رگ های واریسی کوچک بدون ورم پیشگیری از لخته و آمبولی در بیماران بی حرکت پیشگیری از اختلالات وریدی در حین سفر
۲۰-۳۰ میلیمتر جیوهواریس شدیدتر در دوران بارداری رگ های واریسی با ورم افراد با سابقه لخته در عروق سطحی یا عمقی بعد از جراحی وریدی مانند اسکلروتراپی نارسایی وریدی مزمن جلوگیری از عود زخم های التیام یافته جلوگیری از DVT و ورم سندروم پست ترومبوتیک PTS پیشگیری از PTS ادم پست تروماتیک
۳۰-۴۰ میلیمتر جیوهواریس شدید به همراه ورم زیاد نارسایی شدید و مزمن وریدی درمان زخم های واریس و عود کننده لنف ادم
>40  میلیمتر جیوهسندروم شدید پست ترومبوتیک لنف ادم های سخت

کلاس فشارهای توصیه شده، بسته به تشخیص پزشک متخصص و درمانگر موردنظر قابل تغییر است.

محصولات درمان واریس

عملکرد این نوع محصولات، مکانیکی است. فشار ایجاد شده به واسطه انقباض، انبساط و کشیدگی بافت ها به طور غیر مستقیم به سیستم عروقی منتقل می گردد. یکی از دیگر اصول مهم فشار درمانی این است که فشار اعمال شده باید بر فشار غیر طبیعی به وجود آمده در وریدها غالب شود. فشار در ناحیۀ مچ پا، حول قوزک بیشترین شدت را دارد. بافت فشاری نیز باید در این محل فشار متقابلی با بیشترین شدت ایجاد کند. قسمت مچ پا واقعا مهم است. فشار، کاهشی است. جهت حرکت جریان خون باید به درستی درنظر گرفته شود. در نتیجه لازم است در راستای جهت حرکت خون از میزان فشار کاسته شود. پس یکی از ویژگی های مهم این نوع محصولات باید توانایی کاهش فشار درجه بندی، بسته به انواع کلاس فشاری باشد. فشار توسط دو عامل زیر تعیین می شود:

1- نیروی الاستیک وارد شده از سمت بافت طبی

2- شکل و قالب بیرونی پا

فشاری که به پا وارد می شود به انحنا و شکل موضعی پا بستگی دارد (قانون لاپلاکا). بنابراین جوراب طبی، در حاشیۀ تیبیال و تاندون آشیل فشار بیشتر و بر قسمت های بیرونی پا فشار کمتری وارد می کند. پایین مچ یعنی درست زیر استخوان قوزک، روی پا فشاری وارد نمی شود چرا که بدلیل برآمدگی قوزک، بافت طبی اصلاً ناحیه زیر آن را لمس هم نمی کند.

جوراب واریس

جوراب واریس که در بلندی های متفاوت عرضه می شود، با اعمال فشار بر دیواره های عروق پا موجب کاهش اتساع عروق و تسهیل بازگشت خون وریدی به قلب می شود. در صورت اطمینان از مبتلا نبودن به انواع بیماری های شریانی، می توانید کلاس فشار یک جوراب واریس را برای پیشگیری از هر نوع اختلال عروقی همواره بپوشید. براساس نوع بیماری، فشار درمانی با درجات مختلف فشار، بصورت استفاده از انواع جوراب ها و یا بانداژ، توسط پزشک متخصص توصیه می گردد. قطعاً پوشیدن جوراب می تواند نسبت به بانداژ بستن برای بیمار راحت تر باشد. سیگواریس در مدل های مختلف تمامی درجات فشار لازم را عرضه می کند.

قیمت جوراب واریس

جوراب واریس در جنس، سایز و شکل های مختلف با قدرت فشار متفاوت عرضه می شود که بر اساس این ویژگی ها و همچنین برند محصول قیمت آنها متفاوت است. بازار طب به عنوان نماینده پخش 24 برند معتبر داخلی و خارجی در سراسر کشور، جوراب واریس را با مقرون به صرفه ترین قیمت، با کمترین هزینه به تمام نقاط کشور ارسال می نماید. لطفا برای دریافت اطلاعات بیشتر از قیمت ها با کارشناس فروش بازار طب تماس بگیرید.

💥خرید جوراب واریس

تنوعی از محصولات مراقبت از واریس شامل کرم واریس، پماد واریس و جوراب واریس در فروشگاه بازار طب موجود است. شما می توانید با بخش فروش بازار طب تماس گرفته و از مشاوره رایگان با کارشناسان بازار طب جهت انتخاب بهترین محصول بهره مند گردیده و در صورت تمایل سفارش خود را ثبت کنید.

با بازار طب آشنا شويد:

بازارطب تمام مسائل از جمله استرس بيمار، مرحله زخم، محصولات مورد استفاده برای کمک به بهبود زخم و راحتي بيمار را در نظر گرفته و به عنوان يک نماينده معتبر فروش تجهيزات پزشکی که پايه مستحکمی از دانش در مورد محصولات مراقبت از زخم را داراست، بهترين ها را به مراجعان پيشنهاد داده و روند تصميم گيری مشتری را تسريع می بخشد.

از ديگر خدمات بازار طب معرفی کلينيک ها و افراد متخصص به بيماران در سراسر ايران است تا بتوانند در شهر محل زندگی خود افرادی که صلاحيت و تخصص علمی لازم در اين حوزه را داشته، شناسايی کنند.

همچنين شرکت تجهيزات پزشکی بازار طب بعنوان نماينده بسياری از برندهای محصولات زخم داخلی و خارجی، توزيع اين محصولات را در سراسر کشور با قيمت مصوب برعهده دارد.

دسته بندی بیماری های عروقی واریس
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت