واریس مشبک ، یا واریس رتیکولار چیست؟

واریس رتیکولار شبکه ای
واریس رتیکولار شبکه ای

واریس مشبک یا واریس رتیکولار | بازارطب

سیاهرگ ها نقش مهمی در سیستم عروقی و گردش خون دارند. سیاهرگ ها خون بدون اکسیژن را از قسمت های مختلف بدن به قلب و ریه ها باز می گرداند. بر خلاف شریان ها، سیاهرگ ها از فشار برای حرکت خون استفاده نمی کنند. در عوض، آنها از دریچه‌ها و ماهیچه‌ها برای فشار مؤثر خون استفاده می‌کنند.

در اندام‌های تحتانی بدن مانند پاها، سیاهرگ‌ها به طور فعال در برابر نیروی جاذبه عمل می‌کنند تا خون را به قلب و ریه‌ها برگردانند. با این حال، زمانی که ماهیچه‌ها و دریچه‌های خاصی از کار بیفتند، ممکن است خون به نواحی تحتانی بدن بازگردد و در نواحی خاصی تجمع یابد. این امر می تواند منجر به بروز مسائل و مشکلات مختلف عروقی یا نارسایی مزمن وریدی (CVI) شود. وریدهای رتیکولار اغلب به عنوان یک علامت اولیه و علامت نارسایی مزمن وریدی ظاهر می شوند.

وریدهای شبکه ای چیست؟

واریس مشبک، سیاهرگ های قابل مشاهده ای هستند که درست در زیر لایه بالایی پوست شما ظاهر می شوند. با این حال، این سیاهرگ ها به ندرت از پوست بیرون زده باشند. در بیشتر موارد، قطر رگ های شبکه ای حدود 2 میلی متر است و ممکن است مدتی طول بکشد تا بتوانید آنها را تشخیص دهید.

از آنجایی که همه سیاهرگ‌ها خون فاقد اکسیژن را حمل می‌کنند، سیاهرگ‌های مشبک ممکن است آبی یا بنفش به نظر برسند. واریس رتیکولار می توانند در هر قسمت از بدن ظاهر شوند، اما معمولا در قسمت داخلی ران ایجاد می شوند. نواحی دیگری که این سیاهرگ‌ها ممکن است ایجاد شوند عبارتند از مچ پا، پشت زانوها و قسمت کلی پشت ساق پا.

همانطور که در بالا ذکر شد، عروق مشبک همیشه به راحتی به عنوان رگهای عنکبوتی یا واریس قابل تشخیص نیستند. علاوه بر این، آنها ممکن است بدون علایم همراه ظاهر شوند. در این موارد، صرفا یک نگرانی ظاهری و زیبایی برای فرد مبتلا ایجاد می کنند. مردم اکثرا به دنبال درمان از واریس شبکه ای هستند، زیرا هنگام پوشیدن لباس‌های کوتاه مانند دامن، لباس‌های حمام و شورت احساس ناراحتی می‌کنند که پاهای خود را با وجود این رگ‌ها در معرض دید قرار دهند.

عوامل خطر مرتبط با واریس مشبک

وریدهای شبکه ای از نارسایی وریدی و ضعیف شدن دریچه ها سرچشمه می گیرند. سایر بیماری‌هایی که از نارسایی وریدی ناشی می شوند نیز شامل رگ های عنکبوتی و واریس است. برخی از عوامل خطری که ممکن است شانس ابتلا به واریس مشبک و سایر نارسایی‌های وریدی را افزایش دهند عبارتند از:

  • شغل – درصورتی که کار شما نیاز به نشستن یا ایستادن طولانی مدت دارد، ممکن است در نهایت به رگ های شبکه ای مبتلا شوید. برخی از مشاغل مستعد ابتلا به این بیماری عبارتند از معلمان، کارگران کارخانه، پرستاران و برنامه نویسان. افرادی که برای مدت طولانی می نشینند به ویژه در برابر تشکیل سیاهرگ مشبک در پشت زانو آسیب پذیر هستند.
  • چاقی – اضافه وزن یا چاقی فشار را بر ناحیه تحتانی شما، به خصوص پاها افزایش می دهد. این فشار اضافی می تواند بر جریان خون تأثیر بگذارد و کارایی ورید را کاهش دهد که نهایتا منجر به ایجاد سیاهرگ های شبکه ای می شود.
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی – اگر فردی در بستگان درجه یک شما از سیاهرگ های مشبک یا سایر بیماری های عروقی رنج می برد، شما نیز شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری‌ها دارید.
  • افزایش سن – رگ های شبکه ای با افزایش سن شایع تر می شوند. هر چه سن شما بالاتر می رود، احتمال ابتلا به نارسایی عروقی و سیاهرگی، از جمله واریس مشبک، بیشتر می شود.
  • بارداری – بارداری می تواند به رگ های شما فشار وارد کند و جریان خون ورودی و خروجی اندام ها را محدود نماید. این افزایش فشار می تواند منجر به تشکیل عروق شبکه ای شود.

علایم رایج واریس مشبک چیست؟

سیاهرگ های شبکه ای همیشه علایم مشخصی ندارند و حتی ممکن است مورد توجه قرار نگیرند. با این حال، ممکن است با شروع شکل‌گیری آنها، احساس خارش و درد یا سوزش داشته باشید. سایر علایم قابل توجه عبارتند از:

  • احساس سوزش
  • درد
  • ناراحتی
  • خستگی

سیاهرگ های مشبک تا چه اندازه خطرناک هستند؟

به غیر از علایم فوق الذکر که ممکن است رخ دهد یا ندهد، واریس رتیکولار خطر قابل توجهی برای سلامتی ندارند.

با این حال، چنین علایمی نشان دهنده وجود مشکلات جریان خون در وریدها هستند. اگر متوجه آنها شدید، باید با متخصص عروق مشورت کنید. این امر به یافتن سایر بیماری های عروقی شدید مانند رگ های واریسی و ترومبوز ورید عمقی (DVT) کمک می کند.

درصورتی که مستعد ابتلا به واریس شبکه ای هستید، در زیر نکاتی برای بهبود جریان خون در اندام‌ها ذکر شده است:

  • هنگام نشستن یا دراز کشیدن پاهای خود را بالا ببرید تا جریان خون از پاها به قلب و ریه ها بهبود یابد.
  • هنگام نشستن از روی هم گذاشتن پاها خودداری کنید. چرا که این حالت می تواند جریان خون کارآمد به اندام ها را کاهش دهد.
  • پوشیدن جوراب واریس جهت بهبود گردش خون و کاهش تورم ساق پا به ویژه برای کسانی که برای مدت طولانی می ایستند مفید است.
  • ورزش منظم سبب بهبود جریان خون و حفظ وزن مناسب می شود.

با وجود این که عروق مشبک معمولاً برای سلامتی و تندرستی شما مضر نیستند، اما می توانند علامت هشدار اولیه وجود مشکلات عروقی باشند. این مسائل ممکن است منجر به ایجاد بیماری‌هایی مانند واریس شوند. اگر از ظاهر واریس شبکه ای ناراحت هستید یا هر یک از علایم ذکر شده را دارید، بایستی به متخصص عروق مراجعه کنید.

آیا واریس قابل درمان است؟

گزینه های درمانی مختلفی را می توان برای درمان و مدیریت واریس شبکه ای استفاده کرد. درمان ممکن است بسته به شدت بیماری متفاوت باشد. برخی از درمان های رایج ورید مشبک عبارتند از:

  • لیزر درمانی

گزینه های درمانی لیزر درمانی مانند سیستم لیزر Cutera Excel V معمولا برای درمان بیماری های عروقی مانند واریس شبکه ای استفاده می شود. لیزر Cutera Excel V با استفاده از بازخورد پزشکان برجسته عروق در سراسر جهان ساخته شده است.

این لیزر شامل حالت های دو طول موج، 532 نانومتر و 1064 نانومتر است که می تواند در بیش از 20 نشانه مختلف برای انواع پوست استفاده شود. سیستم Excel V گسترده ترین قابلیت ها را در درمان مشکلات عروقی سطحی و عمقی دارد.

چرا لیزر درمانی بهتر از سایر گزینه های درمانی واریس شبکه ای است؟

اکثر متخصصان عروق ترجیح می دهند رگ های مشبک را با سیستم لیزر Cutera Excel V درمان کنند زیرا می‌توان آن را متناسب با وضعیت پوست تنظیم کرد.

علاوه بر این، این لیزر درمانی انواع مختلفی از اسپات‌های لیزر را با دقت بیشتر ارائه می دهد. این دقت افزایش یافته امکان درمان بسیار موثر را در مدت زمان کوتاهی فراهم می کند. این ویژگی‌های مربوط به سفارشی‌سازی که توسط لیزر به دست می‌آید، سیستم لیزری Excel V را پیشروتر از سایر گزینه‌های درمانی قرار می‌دهد، زیرا با وجود این دستگاه، روش‌های درمانی طولانی و پیچیده را می‌توان به راحتی و طی یک جلسه انجام داد.

سایر گزینه های درمان واریس شبکه ای عبارتند از:

  • اسکلروتراپی واریس رتیکولار

اسکلروتراپی یک روش درمانی کم تهاجمی است. در این روش، متخصص عروق، دارو را به ناحیه آسیب دیده تزریق می کند. این دارو پوشش عروق مشکل ساز را مسدود کرده و آنها را از بین می‌برد. جهت تعیین بهترین نقطه برای تزریق دارو از سونوگرافی استفاده می شود.

  • میکروفلبکتومی

در حالی که این روش درمانی کم تهاجمی عمدتا برای رگ های واریسی استفاده می شود، اما واریس رتیکولار را نیز درمان می کند. در میکروفلبکتومی، واریس شبکه ای آسیب دیده از طریق جراحی و با تجهیزات پزشکی تخصصی برداشته می‌شوند.

بازارطب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *