علائم و نشانه‌های حمله‌ی قلبی

علائم و نشانه‌های حمله‌ی قلبی

علائم و نشانه‌های حمله‌ی قلبی | بازارطب

علائم و نشانه‌های حمله‌ی حاد قلبی که به آن آنفارکتوس میوکارد (MI) نیز گفته می‌شود، شامل درد شدید در قفسه‌ی سینه و نشانه‌های خفیف‌تر شامل تعریق، حالت تهوع، خستگی و یا احساس درد قریب‌الوقوع است. حملات قلبی ممکن است بدون هیچ علامتی بروز پیدا کنند که به آن سکته‌ی قلبی خاموش گفته می‌شود.

در این لینک 👈 دلایل و عوامل خطرساز حمله‌ی قلبی

مسئله‌ی دیگری که وجود دارد این است که زنان بیشتر در معرض بروز حملات قلبی قرار دارند. از آن‌جایی که علائم در هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است، لازم است به بدن خود توجه کنید و از هیچ علامت غیرعادی یا ترسناکی غافل نشوید. این مسئله خصوصاً زمانی اهمیت دارد که فرد در معرض ابتلاء به بیماری سرخرگ کرونری قرار داشته باشد.

علائم شایع

برخی از علائمی که افراد هنگام حمله‌ی قلبی تجربه می‌کنند، شامل این موارد است:

  • درد قفسه‌ی سینه (آنژین): بخش عمده‌ی زنان و مردان هنگام حمله‌ی قلبی دچار درد در قفسه‌ی سینه می‌شوند. البته برای توصیف آن از کلمات متفاوتی استفاده می‌کنند؛ مثلاً فشار یا سوزش. افراد دیگر این درد را به یک غده یا احساس سنگینی روی سینه تشبیه می‌کنند. اغلب، این فشار در وسط سینه یا سمت چپ آن احساس می‌شود. مردها هنگام حمله‌ی قلبی بیشتر این درد را در سینه یا بازوی چپ احساس می‌کنند. درد ناشی از حمله‌ی قلبی در هر جای بدن و به هر شکلی که باشد، ممکن است به‌تدریج از بین برود. هر تغییری در الگوی درد را باید مدنظر قرار داد؛ خصوصاً زمانی که با کوچک‌ترین فعالیتی درد شروع می‌شود.
  • تنگی نفس: در طول حمله‌ی قلبی حس فشار روی سینه باعث می‌شود نفس کشیدن برای بیمار دشوار باشد.
  • درد، کرختی و اسپاسم در بالا تنه: این عارضه ممکن است در یک بازو یا هردو، کمر، شانه‌ها، گردن، فک یا بالای شکم بروز پیدا کند.
  • عرق سرد: تعریق زیاد، واکنشی شایع به استرس و جنبه‌ای از واکنش ستیز و گریز است که به ما می‌گوید بدن به نوعی مورد تهدید قرار گرفته است.
  • حالت تهوع/ یا استفراغ
  • سبکی سر، سرگیجه، یا غش کردن (سنکوپ): با پیشروی حمله‌ی قلبی و آسیب‌دیدگی بخشی از قلب، فشارخون پایین می آید. این اتفاق باعث می‌شود روند خونرسانی به مغز آهسته شود و در نتیجه بیمار احساس سرگیجه داشته باشد یا هوشیاری‌اش را از دست ‌بدهد.

🔥 بهترین مارک دستگاه فشار خون

علائم دیگر

علاوه بر علائم شایع، علائم دیگری نیز به آنفارکتوس میوکارد مربوط هستند که زیاد شایع نیستند و شاید به نظر بیاید به مشکل قلبی ارتباطی ندارند.

  • خستگی: کاهش جریان خون به قلب ممکن است باعث تحلیل رفتن انرژی بدن شود و فرد به‌شدت احساس خستگی کند. ممکن است این احساس چند روز یا چند هفته قبل از حمله‌ی قلبی شروع شود و هشدار مهمی باشد.
  • تغییرات در ضربان قلب: این عارضه ممکن است به شکل تپش قلب، ضربان غیرعادی یا ضربان سریع بروز پیدا کند.
  • احساس آزردگی در شکم: برخی افراد می‌گویند که احساس سوزش معده یا سوءهاضمه دارند.
  • آبی شدن لب‌ها، دست‌ها یا پاها: این عارضه نشان‌دهنده‌ی عدم خونرسانی به آن قسمت‌های بدن است.

تفاوت‌ها در زنان

تجربه و واکنش زن‌ها نسبت به حمله‌ی قلبی با مردها تفاوت دارد. آن‌ها بیشتر از مردها درد را کم‌اهمیت جلوه می‌دهند و یا آن را نادیده می‌گیرند (و بنابراین، پیگیری‌های درمانی را به تعویق می‌اندازند). علائم این عارضه در زنان کم‌تر است و یا با علائم شایع تفاوت دارد. آن‌ها بیشتر استرس و اضطراب را عامل این نشانه‌ها می‌دانند. بااین‌حال، در یک مطالعه مشخص شد که%29.5 از زنان پیش از بستری شدن در بیمارستان به دنبال درمان علائم بیماری خود بودند که این درصد، نسبت به مردان بیشتر بود (22.1%). ولی 53% از زنان اعلام کردند که پزشکشان معتقد بوده این علائم ارتباطی به مشکلات قلبی ندارند؛ در حالی که تنها 37% از مردان اعلام کردند که پزشک آن‌ها احتمال بیماری‌های قلبی را در نظر نگرفته است.

در یک مطالعه، زنان اعلام کردند که فکر می‌کردند علائم حمله‌ی قلبی آن‌ها به دلیل مشکلات خواب، آرتروز، آنفلوانزا، پوکی استخوان، عفونت دندان و بیماری‌های نامربوط دیگر بروز پیدا کرده است.

زنان در طول حمله‌ی قلبی بیشتر دچار تنگی نفس، حالت تهوع یا استفراغ می‌شوند و در فک، گردن، بازوها یا بین تیغه‌های شانه احساس درد دارند. علائمی که زنان گزارش دادند، شامل این موارد است:

  • احساس غیرمعمول آزردگی در قفسه‌ی سینه: ممکن است برخی از زنان در طول حمله‌ی قلبی درد شدیدی را احساس کنند، در صورتی که این علائم در افراد دیگر شدت کم‌تری دارد. ممکن است دلیل آن گرفتگی رگ‌های کوچک‌تر که خون را به قلب می‌رسانند و همین‌طور انسداد شریان‌های اصلی باشد- که به آن بیماری عروق کوچک قلبی/کرونری گفته می‌شود.
  • درد در هر دو بازو: مردها بیشتر فقط در دست چپ احساس درد دارند.
  • مشکلات خواب: زن‌ها نسبت‌ به مردها بیشتر هنگام خواب یا استراحت علائم حمله‌ی قلبی را تجربه می‌کنند. این علائم شامل درد قفسه‌ی سینه است که گاهی آن‌قدر شدید است که بیمار از خواب بیدار می‌شود.
  • خستگی شدید ناشی از انجام فعالیت‌های روزمره: شاید حتی رفتن از یک اتاق به اتاق دیگر برای بیمار خسته‌کننده باشد.
  • اضطراب یا احساس درد قریب‌الوقوع

بعلاوه، طبق بیانیه‌ی انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٦، پیامد عارضه‌های قلبی در زنان نسبت به مردان بیشتر است. برای مثال، کسانی که از حمله‌ی قلبی جان سالم به در می‌برند و به بیمارستان می‌رسند، بیشتر در معرض خونریزی، شوک یا نارسایی قلبی قرار می‌گیرند که احتمالاً دلیل آن، به تعویق انداختن درمان است.

عوارض

عواقب کوتاه‌مدت و بلندمدت حمله‌ی قلبی به این بستگی دارد که قلب چقدر آسیب دیده باشد. به همین دلیل، هنگام انسداد عروقی که جریان خون را به قلب می‌رسانند، لازم است فوراً اقدامات درمانی انجام شود تا خونرسانی به قلب مختل نشود. اقدام به‌موقع می‌تواند باعث بهبودی کامل شده و از ناتوانی مادام‌العمر یا مرگ بیمار جلوگیری کند.

  • افزایش خطر بروز یک حمله‌ی قلبی دیگر: پس از حمله‌ی قلبی در بخش آسیب‌دیده‌ی قلب، بافت زخمگاهی تشکیل می‎شود. این بافت به اندازه‌ی بافت سالم منقبض نمی‌شود و ممکن است مانع پمپاژ قلب شود و در نتیجه، احتمال بروز یک حمله‌ی قلبی دیگر افزایش پیدا کند.
  • چالش‌ فعالیت‌های روزمره: انجام فعالیت‌های سنگین برای بافت آسیب‌دیده دشوار است و ممکن است حتی در انجام فعالیت‌های آسان مانند بالا رفتن از ‌پله برای فرد مشکل ایجاد کند.
  • مرگ: طبق گزارش ٢٠١٨ توسط انجمن قلب آمریکا، تقریباً ١٤% از افرادی که دچار حمله‌ی قلبی می‌شوند، جان خود را از دست می‌دهند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

باید بر این نکته تأکید کنیم که هر درد یا ناراحتی در قفسه‌ سینه بدون علائم حمله‌ی قلبی باید فوراً درمان شود. همین مسئله درمورد علائم خفیف‌تر نیز که به نظر می‌آید دلیل دیگری ندارند، غیرعادی هستند، یا باعث پنیک و اضطراب می‌شوند، مصداق دارد.

همیشه به احساس درونی خود درمورد عر علائمی اعتماد کنید و فوراً به نزدیک‌ترین بیمارستان مراجعه کرده یا با اورژانس تماس بگیرید.

هر کسی که دارای یک یا چند عامل خطرساز بیماری سرخرگ کرونری است، باید توجه زیادی به علائم ناگهانی، غیرعادی یا بی‌دلیل داشته باشد.

نکته‌ای از این وب‌سایت

اکثر بیمارستان‌ها آمادگی این را دارند تا به محض تشخیص حمله‌ی قلبی، اقدامات درمانی را فوراً شروع کنند. در واقع، تأخیر در شروع درمان به خود بیمار بستگی دارد. به محض شروع علائم حمله‌ی قلبی بلافاصله اقدام کنید و درمورد وضعیت خود برای کادر درمان توضیح دهید. اگر پزشکان، پرستاران و امدادگران به این نتیجه رسیدند که علت این نشانه‌ها، عارضه‌ی دیگری بوده است هیچ ایرادی ندارد. ولی اگر حدستان درست باشد لازم است با دریافت خدمات درمانی فوراً جلوی این وضعیت را بگیرید و تا حد ممکن بافت سالم قلب را حفظ کنید.

سؤالات متداول

چه عاملی باعث ایجاد حمله‌ی قلبی می‌شود؟

شایع‌ترین علت بروز حمله‌ی قلبی، انسداد عروقی است که خونرسانی به قلب را برعهده دارند. این اتفاق زمانی می‌افتد که داخل عروق پلاک‌هایی تشکیل شود و در نتیجه خون، لخته شود. زمانی که اکسیژن به قلب نرسد، بخشی از ماهیچه‌ی قلب از بین می‌رود. حمله‌ی قلبی ممکن است به‌دلیل اسپاسم شدید سرخرگ کرونری باشد که جریان خون به قلب را مسدود کرده است.

علائم حمله‌ی قلبی چقدر طول می‌کشند؟

اگر علت بروز علائم، حمله‌ی قلبی باشد ممکن است بیشتر از چند دقیقه طول بکشند. در برخی موارد، درد و احساس ناراحتی تا چندین ساعت ادامه پیدا می‌کند. اگر فکر می‌کنید به علائم ناشی از حمله‌ی قلبی دچار شده‌اید، تعلل نکنید. فوراً با اورژانس تماس بگیرید و یا به پزشک مراجعه کنید.

سکته‌ی قلبی خاموش چه علائمی دارد؟

ممکن است سکته‌ی قلبی خاموش هیچ علامتی نداشته باشد و یا علائم آن، خفیف و مختصر باشد. این علائم خفیف شامل:

  • احساس آزردگی در سینه که چند دقیقه طول می‌کشد و بعد از بین می‌رود
  • احساس آزردگی در قسمت بالای کمر، گردن، فک، بازوها یا شکم
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع، سبکی سر، عرق سرد

اگر هر یک از این علائم را داشتید به پزشک مراجعه کنید.

بازارطب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *