دلایل و عوامل خطرساز حمله‌ی قلبی چیست؟

دلایل و عوامل خطرساز حمله‌ی قلبی چیست

دلایل و عوامل خطرساز حمله‌ی قلبی | بازارطب

حمله‌ی قلبی (آنفارکتوس میوکارد یا MI) زمانی اتفاق می‌افتد که خونرسانی به بخشی از ماهیچه‌ی قلب مختل شود و آن بخش آسیب ببیند. در اکثر موارد، حمله‌ی قلبی به‌طور ناگهانی بروز پیدا می‌کند. این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که پلاک آترواسکلروتیک (انباشتگی لیپیدها و مواد دیگر در شریان) در دیواره‌های سرخرگ کرونری پاره می‌شود و باعث ایجاد لخته خون می‌شود. در نتیجه، عروق کوچک در ماهیچه‌ی قلب مسدود می‌شوند. این اتفاق اغلب به دلیل بیماری مزمن سرخرگ کرونری (CAD) رخ می‌دهد. شرایط دیگر نیز ممکن است باعث بروز آنفارکتوس میوکارد شوند.

لینک مفید 👈 خرید فشارسنج omron

علائم شایع

حمله‌ی قلبی، به معنای نکروز (مرگ) ماهیچه‌ی قلب است. این اتفاق به‌دلیل خونرسانی ناکافی رخ می‌دهد. علت شایع نکروز ماهیچه‌ی قلب، ترومبوز (لخته‌ی خون موضعی) به دلیل پارگی پلاک در شریان کرونری است و علاوه بر این، دلایل دیگری نیز دارد.

حمله‌ی قلبی معمولاً منجر به آنژین می‌شود که باعث احساس درد یا فشار در قفسه‌ی سینه خواهد شد. این عارضه معمولاً باعث تنگی نفس شدید می‌شود.

سندرم حاد کرونری

پارگی پلاک شریان کرونری باعث لخته شدن خون (ترومبوز موضعی) می‌شود و مانع رسیدن جریان خون به قلب خواهد شد.

به این عارضه، سندرم حاد کرونری یا ACS گفته می‌شود. پیامدهای ACS به میزان گرفتگی شریان بستگی دارد. سندرم حاد کرونری که به بیماری سرخرگ کرونری مربوط است، شایع‌ترین دلیل بروز آنفارکتوس میوکارد به حساب می‌آید.

اگر قبل از این‌که قلب آسیب ببیند لخته‌ی خون به‌سرعت از بین برود، آنژین ناپایدار رخ داده است. اگر گرفتگی عروق آن‌قدر شدید باشد که باعث از بین رفتن بخشی از ماهیچه‌ی قلب شود، حمله‌ی قلبی رخ می‌دهد.

دو نوع حمله‌ی قلبی

  • آنفارکتوس میوکارد با افزایش قطعه (STEMI) که در آن به دلیل انسداد شریان، تقریباً تمام ماهیچه‌ی قلب‌ از بین می‌رود.
  • آنفارکتوس میوکارد بدون افزایش قطعه (NSTEMI) که در آن فقط بخشی از ماهیچه‌ی قلب آسیب می‌بیند.

اسپاسم سرخرگ کرونری

این عارضه، که به آن آنژین پرینزمتال، آنژین وازواسپاستیک یا آنژین واریانت گفته می‌شود دقیقاً همان چیزی است که به نظر می‌آید: انقباض ناگهانی و غیرارادی سرخرگ کرونری.

اکثر افراد مبتلاء به اسپاسم سرخرگ کرونری، بیشتر از آنفارکتوس میوکارد به آنژین مبتلاء هستند. اسپاسم شدید و طولانی سرخرگ کرونری ممکن است باعث آسیب‌دیدگی دائمی بخشی از ماهیچه‌ی قلب شود.

آنژین میکروواسکولار

آنژین میکروواسکولار (یا سندرم ایکس قلبی) عارضه‌ای بسیار نادر است که منجر به حمله‌ی قلبی می‌شود. آنژین میکروواسکولار به دلیل نارسایی اندوتلیال ایجاد می‌شود که در آن عروق کوچک‌تر کرونری به شکل نرمال منبسط نمی‌شوند و در نتیجه جریان خون مسدود می‌شود.

عروق کرونری در افراد مبتلاء به آنژین میکروواسکولار در طول کاتتریزاسیون قلبی (آزمایشی برای ارزیابی و درمان عارضه‌های قلبی) شکل نرمالی دارند.

کاردیومیوپاتی ناشی از استرس

این عارضه که به آن «سندرم قلب شکسته» نیز گفته می‌شود، نارسایی شدید قلبی ناشی از استرس جسمی یا آسیب‌های روحی است.

اکثر افرادی که به این عارضه مبتلاء می‌شوند با درمان صحیح جان سالم به در می‌برند. در برخی موارد، بخشی از ماهیچه‌ی قلب به‌طور دائمی آسیب می‌بیند.

علت این عارضه مشخص نیست، ولی به نظر می‌رسد به نارسایی اندوتلیال که شبیه به میکروواسکولار است مربوط باشد.

میوکاردیت ویروسی

میوکاردیت ویروسی، عفونتی ویروسی است که مستقیماً بر ماهیچه‌ی قلب تأثیر می‌گذارد. میوکاردیت ویروسی معمولاً منجر به آنفارکتوس میوکارد نمی‌شود، ولی اغلب ممکن است صدماتی دائمی به قلب وارد کند. گمان می‌رود که این عارضه باعث التهاب موضعی در ماهیچه‌ی قلب شود و خونرسانی موضعی را مختل کند.

اختلالات لخته شدن خون

برخی از اختلالات مانند Factor V Leiden زمینه را برای لخته شدن خون مهیا می‌کنند. افرادی که به چنین عارضه‌هایی مبتلاء هستند، حتی بدون بیماری زمینه‌ای سرخرگ کرونری، به ترومبوز حاد سرخرگ کرونری دچار می‌شوند و در نتیجه، ممکن است به آنفارکتوس میوکارد مبتلاء شوند.  

انسداد (آمبولیسم) سرخرگ کرونری

آنفارکتوس میوکارد اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که لخته‌ی خون، سرخرگ کرونری را ببندد و در آن گیر کند، و در نتیجه، جریان خونرسانی به ماهیچه‌ی قلب مختل ‌شود. 

برخی از عارضه‌های بالینی، ریسک گرفتگی عروق توسط لخته‌های خونی را افزایش می‌دهند: فیبریلاسیون دهلیزی، کاردیومیوپاتی اتساعی و داشتن دریچه قلب مصنوعی. در این موارد، اغلب برای کمک به پیشگیری از این عارضه، داروهای رقیق‌کننده‌ی خون تجویز می‌شوند.

ژنتیک

عوامل ژنتیکی که ممکن است باعث بروز حمله‌ی قلبی شوند، مستقیماً به برخی از عارضه‌های قلبی-عروقی یا یکی از عوامل خطرسازی که ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند مربوط هستند. این عوامل شامل اضافه وزن، سطح غیرطبیعی چربی خون، دیابت نوع ٢ یا فشارخون بالا هستند.

ممکن است بعضی از ژن‌ها یا الگوهای ارثی قابل تشخیص باشند، ولی برخی از عوامل خطرساز ژنتیکی هنوز ناشناخته‌اند.

برای مثال، در بعضی از خانواده‌ها ریسک بالا به دلیل اختلالات ارثی مانند هیپرکلسترولمی فامیلی است.

بااین‌حال، محققان توانسته‌اند جهش‌های ژنی مربوط به بیماری‌هایی که در نهایت منجر به نارسایی‌های قلبی مانند کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک می‌شوند را شناسایی کنند. البته جهش ژنی لزوماً به این معنا نیست که شما به این عارضه مبتلاء می‌شوید.

عوامل خطرساز غیرقابل‌کنترل

به‌جز ژنتیک، عوامل دیگری هستند که منجر به حمله‌ی قلبی می‌شوند و نمی‌توان آن‌ها را کنترل کرد:

  • سن: ریسک حمله‌ی قلبی در مردان بالای ۵۵ سال و زنان بالای ٦۵ سال افزایش پیدا می‌کند.
  • بیماری‌ مزمن کلیوی
  • دیابت نوع ١
  • در زنان، دوره‌ی پس از یائسگی یا پس از برداشتن تخمدان

عوامل خطرساز مربوط به سبک زندگی

حتی اگر به دلایل ژنتیکی در معرض حمله‌ی قلبی باشید، اغلب با استراتژی‌های مربوط به سبک زندگی سالم این ریسک کاهش پیدا می‌کند.

به‌خاطر داشته باشید که سبک زندگی نادرست ممکن است هرکسی را در معرض بروز حمله‌ی قلبی قرار دهد.

مهم‌ترین موارد شامل:

  • چاقی، مخصوصاً اگر اضافه‌وزن در ناحیه‌ی شکم باشد
  • عدم فعالیت- افرادی که به‌طور مرتب ورزش می‌کنند، کم‌تر در معرض ابتلاء به بیماری‌های قلبی هستند
  • سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) یا تری‌گلیسیرید (چربی‌ها)
  • سطح پایین کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (HDL)
  • هایپرتنشن (فشارخون بالا)
  • دیابت نوع ٢ و مقاومت به انسولین
  • سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو

سیگار کشیدن عامل اصلی حمله‌ی قلبی در افراد زیر ٤٠ سال است.

نکته‌ای از این وب‌سایت

اکثر حمله‌های قلبی ناشی از جابجا شدن پلاک آترواسکلروتیک در سرخرگ کرونری هستند، ولی عوامل دیگری نیز وجود دارند که کم‌تر شایع هستند. نکته‌ی مهم‌تری که باید بدانید: برای پیشگیری از این عارضه، راه‌های زیادی وجود دارند- داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش کردن به‌طور مرتب، و سیگار نکشیدن. این اقدامات ریسک حمله‌ی قلبی را کاهش می‌دهند، حتی اگر در خانواده سابقه‌ی ابتلاء به بیماری‌های قلبی وجود داشته است. همچنین، با انجام این کارها از عارضه‌های قلبی دیگر نیز پیشگیری می‌کنید.

سؤالات متداول

علائم سکته‌ی قلبی خاموش شامل چه مواردی است؟

علائم سکته‌ی قلبی خاموش-البته اگر علامتی وجود داشته باشد- بسیار خفیف هستند.

علائم احتمالی شامل:

فشار، آزردگی، یا احساس سنگینی روی قفسه‌ی سینه (نه فقط درد)

احساس آزردگی در بازوها (یک بازو یا هر دو)، کمر، گردن، فک یا شکم

مشکل در تنفس

سرگیجه یا سبکی سر

حالت تهوع

عرق سرد

آیا استرس می‌تواند منجر به حمله‌ی قلبی شود؟

عوامل روانی شامل استرس زیاد به بیماری‌های قلبی مربوط هستند و ممکن است منجر به حمله‌ی قلبی شوند.

استرس‌های ناگهانی مانند از دست دادن یک عزیز ممکن است منجر به تاکاتسوبو کاردیومیوپاتی یا سندرم قلب شکسته شود. تاکاتسوبو کاردیومیوپاتی مانند حمله‌ی قلبی است.

آیا ممکن است یک فرد سالم دچار حمله‌ی قلبی شود؟

بله. ممکن است فرد سبک زندگی سالمی داشته باشد و بااین‌حال، دچار حمله‌ی قلبی شود. این اتفاق اغلب زمانی رخ می‌دهد که سابقه‌ی ابتلاء به بیماری‌های قلبی در خانواده وجود داشته باشد. اگر از اعضای خانواده کسی به بیماری‌های قلبی مبتلاست، از پزشک بخواهید وضعیت سلامت قلب شما را تحت نظر داشته باشد.

لینک مفید 👈 خرید فشارسنج

بازارطب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *