لیفت سینه (ماستوپکسی) چیست؟ + خطرات و عوارض

ماستوپکسی لیفت سینه

ماستوپکسی چیست؟ آگاهی از خطرات و عوارض لیفت سینه

ماستوپکسی (لیفت سینه‌های افتاده)

افتادگی سینه در اثر عواملی مانند فرزندآوری، شیردهی و نیروی جاذبه اتفاق می‌افتد که حالت سنگینی به آنها می‌دهد، همچنین تاثیر بارداری و افزایش حجم سینه‌ها توسط شیر منجر به کشیده شدن پوست سینه و از بین رفتن نوارهای فیبری می‌شود که سینه‌ها را جوان نگه می‌دارند. پس از این دوران، سینه‌ها کاهش حجم پیدا کرده و بدون تکیه‌گاه با وجود کشیدگی پوست توسط نیروی جاذبه نیز به پایین کشیده شده و حالت افتاده پیدا می‌کنند. افزایش و کاهش وزن متعاقب نیز می‌تواند چنین تاثیری داشته باشد. روند پیری نیز به موازات این تغییرات ادامه دارد و همگی در کنار هم منجر به افتادگی سینه خانم‌ها و نارضایتی آنان از فرم سینه خود می‌شوند.

جراحی ماستوپکسی چیست؟

جراحی ماستوپکسی که معمولا تحت عنوان جراحی لیفت سینه نیز بدان اشاره می‌شود، عملی است که طی آن، پوست شل اضافی از سینه‌ها برداشته شده و حالت لیفت‌شده، برجسته و جوانتری به آنها داده می‌شود.

چرا باید جراحی لیفت سینه را انجام داد؟

سینه‌ها به صورت طبیعی، تحت تاثیر عواملی چون افزایش سن، بارداری و شیردهی و پس از کاهش وزن حالت افتاده پیدا می‌کنند. علت این امر آن است که پوست و رباط‌های فیبری داخل سینه کشیده می‌شوند، از این رو بافت سینه تکیه‌گاه خود را از دست می‌دهد. تکیه‌گاه فیبری سینه‌ها امکان بازسازی ندارند، اما می‌توان از طریق برداشتن پوست اضافی، بازسازی بافت سینه از طریق جراحی و بالا بردن نوک سینه‌ها طبق فرم جدید لیفت‌شده، آنها را تغییر شکل داد و جوانسازی نمود. می‌توان تغییرات دیگری مانند کاهش اندازه هاله سینه (پوست تیره‌تر اطراف نوک سینه) یا حجم‌دهی سینه‌ها را نیز به صورت همزمان انجام داد.

جراحی لیفت سینه قادر به سفت کردن و بالابردن سینه‌هاست. فردی که جراحی لیفت سینه را انجام می‌دهد، معمولا پس از عمل، به لحاظ شخصی و اجتماعی احساس راحتی بیشتری خواهد داشت. خانم‌هایی که سینه‌های کوچک و افتاده دارند، بهترین نتیجه را از جراحی لیفت می‌گیرند؛ اما درهرصورت، می‌توان سایزهای مختلف سینه را لیفت و خوش فرم کرد. نکته حائز اهمیت این است که امکان دارد نتایج جراحی لیفت برای سینه‌های بزرگ و حجیم ماندگاری بالایی نداشته باشد.

پیش از جراحی لیفت سینه چه اتفاقی می‌افتد؟

شما باید با جراح خود ملاقات کرده و درخصوص علت انتخاب جراحی لیفت سینه و توقعاتتان از نتیجه این جراحی صحبت نمایید. پزشک معالج شما را معاینه کرده و سوابق بیماری‌های شما در حال یا گذشته را یادداشت می‌کند. وی همچنین، داروهای مصرفی شما، از جمله داروهای گیاهی یا داروهای بدون نسخه را نیز ثبت می‌کند.

سپس جراح سینه‌های شما را معاینه کرده و ممکن است تعدادی عکس برای قبل و بعد از جراحی ثبت نماید. پرسش‌هایی درخصوص همراه برای روز جراحی از شما خواهند پرسید و رضایتنامه‌ای را جهت ذخیره و استفاده از عکس‌ها امضا خواهید کرد. پزشک قد و وزن شما را نیز اندازه‌گیری می‌کند تا از بی‌خطر بودن جراحی اطمینان حاصل نماید. درصورت داشتن اضافه وزن یا قصد بارداری، به تعویق انداختن جراحی را به شما پیشنهاد خواهند کرد.

عمل جراحی چگونه انجام می‌شود؟

لیفت سینه انواع مختلفی دارد. بهترین نوع لیفت برای هر شخصی به سایز سینه وی و توقعاتش از این جراحی بستگی دارد. روش‌های گوناگون جراحی لیفت سینه، سبب بروز اسکار در نقاط مختلف سینه می‌شوند؛ اما هر نوع جراحی لیفتی انتخاب کنید، هنگام پوشیدن لباس‌های معمولی، سوتین و یا تاپ بیکینی، اسکارها قابل مشاهده نخواهند بود. رایج‌ترین جراحی لیفت حالتی است که یک برش در اطراف هاله سینه ایجاد شده و یک برش عمودی دیگر در زیر سینه ایجاد می‌شود که در شکل زیر نیز نشان داده شده است.

نحوه لیفت سینه

برخی اوقات این برش در زیر چین سینه ایجاد می‌شود تا حالت T معکوس یا لنگرمانند پیدا کند. پوست اضافی نیز از زیر سینه برداشته می‌شود؛ درنهایت شکل سینه حالت مخروطی و سفت پیدا کرده و نوک سینه‌ها نیز در قسمت بالاتری مطابق فرم جدید قرار می‌گیرند. می‌توان اندازه هاله را نیز کوچک کرد.

اگر سینه‌هاتان کوچک بوده و افتادگی نیز دارد، می‌توان از ایمپلنت‌های سیلیکونی براش افزایش سایز آنها استفاده نمود. پروتز سینه راهی برای افزایش چشمگیر حجم در بخش فوقانی نوک سینه است؛ اما باید توجه داشته باشید که ممکن است وزن سینه به مرور و باگذشت زمان منجر به افتادگی مجدد شود.

انتخاب جراح پلاستیک

درصورتی که قصد انجام جراحی لیفت سینه دارید، صرفا به پزشکی مراجعه نمایید که آموزش‌های صحیح را در این زمینه دریافت کرده، حاذق بوده و مجوز داشته باشد. پزشک درخصوص روش‌های قابل انجام و نتایج احتمالی عمل جراحی با شما صحبت خواهد کرد. این نوع جراحی توسط پزشکان زمینه‌های مختلف انجام می‌شود، اما پزشک عمومی بهترین فردی است که می‌تواند شما را در یافتن متخصص حاذق راهنمایی کند. همچنین باید پیش از عمل جراحی درخصوص زمان و نحوه پرداخت هزینه با پزشک خود صحبت نمایید. جراحی لیفت سینه جزو جراحی‌های فوری و الزامی نیست؛ بنابراین اگر پزشک مربوطه عجله کرده یا نیاز شما را مبرم و اورژانسی دانست، بهتر است به پزشک دیگری مراجعه کنید.

چگونه می‌توان به موفقیت‌آمیز بودن جراحی لیفت سینه کمک کرد؟

بهتر است تا حد امکان بدن شما در سلامت کامل باشد. همچنین ثابت نگه داشتن وزن از طریق رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش امری حائز اهمیت است. پزشک عمومی نیز می‌تواند در این زمینه مشاوره‌های لازم را در اختیارتان قرار دهد. اگر سیگار می‌کشید، ترک آن حداقل شش هفته پیش از عمل جراحی به کاهش خطر بروز عوارض کمک خواهد کرد. نگران برداشتن موهای زائد اطراف محل برش نباشید؛ اما بهتراست 24 ساعت پیش از عمل دوش بگیرید تا ناحیه موردنظر کاملا پاکیزه باشد.

روش‌های درمانی جایگزین جراحی لیفت سینه کدام است؟

یک جایگزین ساده برای لیفت سینه، پوشیدن سوتین‌های پددار (اسفنجی) است. به علاوه، اگر پوستتان شل نیست و افتادگی سینه ندارید، می‌توانید از طریق ایمپلنت‌های سیلیکونی و پروتز، سایز سینه‌ها را افزایش دهید؛ چرا که تاثیر چشمگیری بر رفع مشکل آویزان بودن سینه خواهدداشت. اما اگر سینه‌هایتان افتاده و سایز آن نیز بزرگ است، احتمالا جراحی ماموپلاستی کاهشی یا همان کوچک کردن سینه کمک کننده خواهد بود.

بسیاری از خانم‌ها ترجیح می‌دهند پس از فرزندآوری جراحی لیفت سینه انجام دهند؛ بنابراین اگر قصد بارداری بعدی دارید، بهتر است موضوع را با جراح خود در میان بگذارید تا عمل به تعوبق افتد. توجه داشته باشید که جراحی لیفت سینه هیچ تاثیری بر بارداری نخواهد داشت، ارتباطی به شیردهی نیز ندارد؛ اما بارداری سبب کشیدگی مجدد سینه و پوست آن، و کاهش ماندگاری نتایج عمل خواهد شد. توصیه اکثر جراحان، انجام جراحی لیفت سینه 6 الی 12 ماه پس از اتمام دوران شیردهی است تا سنیه فرصت بازسازی خود را داشته باشد.

خطرات و عوارض اصلی جراحی لیفت سینه کدام است؟

جراحی لیفت سینه نیز مانند تمام عمل‌های جراحی‌ دیگر با خطراتی همراه است. البته بروز اکثر این عوارض بعید به نظر می‌رسد، اما لازم است پیش از جراحی میزان ریسک عمل را با مزایای آن مقایسه نمایید. تمامی موارد لازم و ریسک‌های احتمالی را با جراح خود در میان بگذارید تا از بررسی کلیه عوارض و عواقب ممکن اطمینان حاصل نموده و با آگاهی کامل پیش بروید.

عوارض مربوط به جراحی لیفت سینه

اسکار. یکی از عوارضی که پس از عمل پدید می‌آید، بروز اسکار جراحی (ناشی از برش‌ها) است. این اسکارها در ابتدا قرمز بوده، سپس حالت بنفش پیدا کرده و پس از آن، طی 12 تا 18 ماه کمرنگ‌تر می‌شوند. در برخی موارد، اسکارها بزرگتر، ضخیم‌تر، قرمز یا دردناک خواهند بود و ممکن است فرد نیازمند جراحی ترمیم اسکار باشد.

خونریزی. خونریزی شدید معمولا نادر است اما به هر حال احتمال بروز آن وجود دارد و ممکن است برای متوقف کردن خونریزی و جبران خون از دست رفته، نیازمند تزریق خون یا جراحی دیگر (یا هر دو) باشیم. هرگونه خونریزی بلافاصله پس از جراحی یا مدت کوتاهی پس از اتمام جراحی رخ می‌دهد. قبل از جراحی پزشک معالجتان درخصوص داروهایی که خطر خونریزی را افزایش می‌دهند، صحبت کرده و کنترل فشار خون بالا نیز یکی از عوامل مهم در این زمینه است.

عفونت. درصورت ابتلا به عفونت زخم ممکن است نیازمند مصرف آنتی بیوتیک یا انجام جراحی دیگری باشید. این حالت می‌تواند نتیجه نهایی جراحی لیفت سینه را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اگر ترشحاتی از نوک سینه دارید باید حتما قبل از جراحی به پزشک خود اطلاع دهید؛ چرا که این امر می‌تواند خطر بروز عفونت را افزایش دهد.

تورم، کبودی و درد. پس از اتمام جراحی، سینه‌ها مقداری تورم و کبودی خواهند داشت که ممکن است بهبودی آنها چندهفته طول بکشد. البته امکان دارد چنین عارضه‌ای دائمی باشد، اما نادر و غیرمعمول است.

سروما. این حالت به معنای تجمع مایع در سینه است. ممکن است لازم باشد این مایع تجمع یافته توسط سوزن از طریق پوست کشیده شده یا با یک عمل جراحی دیگر تخلیه گردد. سروما نیز می‌تواند نتیجه نهایی جراحی لیفت سینه را تحت تاثیر قرار دهد.

مشکلات مربوط به بهبودی. امکان دارد لبه‌های زخم، به خصوص در انتهای محل اسکار جراحی، باز شده و از هم فاصله بگیرند. معمولا چنین مشکلی با استفاده از پانسمان قابل حل است، اما در برخی موارد انجام یک جراحی دیگر برای برداشتن بافت بهبودنیافته ضروری می‌نماید. این عارضه در افراد سیگاری بیشتر رخ می‌دهد.

اکستروژن. در این حالت، بخیه‌های عمیق از پوست بیرون می‌زنند؛ البته می‌توان به سادگی آنها را برداشت.

از دست دادن خونرسانی به پوست، چربی یا بافت سینه و نوک آن. برخی نقاط پوست، چربی یا بافت سینه و نوک آن ممکن است دچار نکروز یا بافت مردگی شوند. این در حالتی است که در حین عمل، جریان خون دچار مشکل شود و به بخش‌های مربوطه نرسد. در این حالت احتمالا باید یک عمل جراحی دیگر انجام داد که می‌تواند نتیجه نهایی جراحی لیفت سینه را نیز تحت تاثیر قرار دهد. همچنین امکان ایجاد برآمدگی یا ناهمواری در ناحیه دچار نکروز وجود دارد. در برخی موارد نیز امکان سفت شدن چربی وجود دارد که بعدها در ماموگرافی اختلال ایجاد می‌کند.

افزایش یا کاهش حس ناحیه تحت جراحی. اکثر بیماران دچار تغییراتی در احساس سینه‌های خود می‌شوند که معمولا در بیشتر موارد در قالب بی‌حسی در ناحیه برش (اسکار جراحی) و افزایش یا کاهش حس در نوک سینه‌ها رخ می‌دهد. در موارد نادر نیز ممکن است این تغییر در حس دائمی باشد. در گزینه‌های محدودی نیز سبب بروز مشکلاتی در شیردهی خواهد شد.

عدم تقارن. در این حالت، سینه‌ها متقارن نیستند. ممکن است در انتهای برش‌ها (اسکار جراحی) عدم تقارن و ناهمواری وجود داشته باشد. این عارضه با گذر زمان بهبود یافته یا ممکن است نیازمند یک جراحی مختصر برای رفع آن باشید.

آسیب به ساختارهای عمیق‌تر. گرچه این عارضه نادر است، اما امکان آسیب ساختارهای عمیق‌تر مانند اعصاب، رگهای خونی، ماهیچه‌ها و ریه‌ها در اثر عمل جراحی وجود دارد. این آسیب ممکن است موقت یا دائمی باشد.

نتایج نامطلوب. گاهی اوقات بیماران از نتایج جراحی لیفت سینه خود رضایت ندارند. علت این عدم رضایت ممکن است ظاهر و فرم سینه‌ها یا احساس آنها باشد؛ همچنین امکان دارد نتیجه با تصورات بیمار یکسان نباشد. باید حتما پیش از جراحی انتظارات خود از عمل و فرم و سایز دلخواه را با پزشکتان درمیان بگذارید تا او بررسی کند که آیا چنین نتایجی با جراحی امکان پذیر است یا خیر.

تغییر فرم با گذر زمان. سینه‌ها با افزایش سن، بارداری یا شرایط غیرمرتبط با جراحی – مانند اضافه یا کاهش وزن – دچار تغییر خواهند شد. ممکن است نیازمند انجام جراحی ترمیمی یا درمان‌های دیگر برای حفظ نتایج حاصل از جراحی لیفت سینه باشید.

واکنش آلرژیک. واکنش آلرژیک و حساسیت به باند، بخیه یا محلول‌های مورد استفاده به ندرت گزارش شده است. درصورت بروز واکنش آلرژیک ممکن است نیازمند روش‌های درمانی جهت رفع آن باشید.

خطرات و ریسک‌های ناشی از بیهوشی. ممکن است برخی افراد به ماده بیهوشی نیز حساسیت و آلرژی داشته باشند.

عفونت قفسه سینه. احتمال اندکی برای بروز عفونت قفسه سینه وجود دارد. احتمال بروز این خطر در افراد سیگاری بیشتر است.

لخته خون. پس از جراحی، امکان بروز لخته خون در پا وجود دارد (به آن ترومبوز ورید عمقی یا DVT گفته می‌شود). این عارضه منجر به درد و تورم شده و بایستی با مصرف داروهای رقیق‌کننده‌ی خون درمان شود. در موارد نادر نیز بخشی از لخته جدا شده و توسط جریان خون وارد ریه‌ها می‌شود (آمبولی ریه یا PE نام دارد). درصورت کشیدن سیگار، اضافه وزن یا استفاده از قرص‌های ضدبارداری امکان بروز این عارضه بیشتر است.

حمله قلبی یا سکته مغزی. بروز حمله قلبی یا سکته مغزی می‌تواند دراثر فشار وارده بر قلب باشد. بایستی پیش از انجام جراحی از نظر خطر بروز چنین عارضه‌ای بررسی شوید.

مرگ. مانند هر عمل جراحی دیگر، در این عمل نیز امکان مرگ فرد وجود دارد.

پس از عمل جراحی لیفت سینه باید انتظار چه پروسه‌ای را داشته باشیم؟

جراحی لیفت سینه معمولا تحت بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی انجام خواهد شد (بی‌حس شدن کل ناحیه تحت جراحی). این عمل معمولا حدود 90 دقیقه طول می‌کشد. امکان دارد آنتی بیوتیک دریافت کنید که در ضدعفونی زخم تاثیر دارد. همچنین ممکن است لوله‌های مخصوص تخلیه مایعات یا خون در سینه شما جایگذاری شود. این لوله‌ها پس از اتمام تخلیه مایع یا خون، و قبل از ترخیص، خارج می‌شوند. ممکن است در همان روز جراحی ترخیص شده یا پس از یک شب بستری شدن به منزل بروید. در این حالت باید یک نفر همراه در کنار شما بماند. پس از جراحی، قفسه سینه حالت سفتی پیدا کرده و ممکن است ناحیه زیر دنده‌ها درد داشته باشد. مسکن‌های ساده نقش بسزایی در تسکین این درد دارند.

پانسمان

مقداری پانسمان روی ناحیه جراحی‌شده قرار خواهد داشت. تا چند هفته پس از عمل باید از سوتین طبی بعد از لیفت سینه مناسب و بدون فنر استفاده نمایید.

ریکاوری و دوران نقاهت

در همان روز جراحی قادر به بلندشدن از تخت خواهید بود و پس از دو هفته نیز می‌توانید فعالیت‌های سبک انجام دهید. پس از شش هفته نیز می‌توانید ورزش نمایید. اکثر بیماران، بسته به نوع شغلشان، حداقل تا دو هفته پس از جراحی مرخصی می‌گیرند. سینه‌ها تا چندهفته پس از عمل، درد و تورم خواهند داشت. بهتر است چند هفته از برداشتن وسایل سنگین اجتناب کرده و حداقل تا دو هفته از مقاربت و رابطه جنسی پرهیز نمایید. هرگونه فعالیتی را در ابتدا به آرامی شروع کنید. تا زمانی که احساس امنیت نکردید و با بستن کمربند ایمنی مشکل داشتید، پشت فرمان ننشینید. حتی بهتر است مدارک بیمه ماشین خود را نیز بررسی و تمدید نمایید.

مشاهده نتایج حاصل از عمل

در ابتدا ممکن است سینه‌های شما بسیار برجسته و پوست آن نیز بسیار سفت و محکم به نظر برسد. برطرف شدن ورم و نمایان شدن نتایج حاصل از جراحی تا چندماه طول خواهد کشید. اکثر بیماران از نتایج حاصله رضایت دارند؛ اما برخی از آنان دیرتر به شکل و فرم جدید سینه‌های خود عادت می‌کنند. ممکن است این مشکل برای شما هم پیش بیاید. امکان افزایش یا کاهش حساسیت نوک سینه نیز وجود دارد که با گذر زمان تغییر خواهد کرد. همچنین مدتی پس از جراحی متوجه خواهید شد که گرچه سایز سینه شما تغییری نداشته اما لازم است سوتین‌هایی با اندازه یا شکل کاپ متفاوت خریداری نمایید.

مراقبت‌های بعد از جراحی لیفت سینه

بهتراست جهت محافظت از بدن و دریافت بهترین نتایج، از خود مراقبت کنید.

پس از جراحی از فعالیت‌های جسمانی شدید خودداری نمایید.

از زخم‌های خود مراقبت کنید.

افزایش وزن یا بارداری نتایج جراحی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وزن خود را در سطح مناسبی حفظ کرده و ورزش را فراموش نکنید.

پس از جراحی به چه علایمی توجه کنیم؟

خونریزی پس از جراحی می‌تواند منجر به تورم، درد و تغییر رنگ شود که معمولا در یک طرف رخ می‌دهد. علایم عفونت شامل درد، قرمزی، تورم و چرک زخم بوده و در کنار این‌ها احتمال تب نیز وجود دارد. لخته شدن خون در ساق پا می‌تواند منجر به تورم و درد ساق پا شود. درصورت انتقال لخته به ریه، فرد دچار تنگی نفس یا درد قفسه سینه خواهد شد. اگر زخم به خوبی بهبود نیابد، ممکن است دردناک شده و حالت پاره پیدا کند. درصورت وجود هرگونه نگرانی پس از عمل جراحی با پزشک خود مشورت نمایید.

سلب مسئولیت

این مقاله صرفا جهت ارائه اطلاعات مفید به افراد نوشته شده است. توصیه‌های نوشته شده به نیازها و شرایط خاص تعمیم داده نمی‌شود. اطلاعات مندرج در این مقاله، جایگزین نیاز شما به مشاوره با پزشک متخصص نخواهد شد و بهتر است از یک جراح حاذق و معتبر مشاوره بگیرید.

بازارطب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *