جراحی سرطان سینه ، ماستکتومی و لامپکتومی

بازدید: 262 بازدید
ماستکتومی لامپکتومی

جراحی سرطان سینه | بازارطب

جراحی سرطان سینه نخستین راه درمانی برای انواع مختلف سرطان‌های سینه محسوب می‌شود. ماستکتومی و لامپکتومی دو روش جراحی مختلف برای برداشتن تومورهای سرطانی هستند. ممکن است لازم باشد بیمار جراحی‌های دیگری نیز با هدف جستجوی سلول‌های سرطانی در غدد لنفاوی یا بازسازی سینه پس از برداشتن آن، انجام دهد.

درصورتی که دچار سرطان سینه موضعی هستید، پزشکان عمدتا عمل جراحی را برای برداشتن آن توصیه می‌کنند. اگر برداشتن بافت آسیب‌دیده به لحاظ فنی امکان‌پذیر باشد، عمل جراحی نخستین راه درمانی سرطان سینه به حساب می‌آید. (توجه داشته باشید که عمل جراحی، یک روش درمانی موثر برای سرطان سینه متاستاتیک نیست. حالت متاستاتیک یعنی زمانی که سرطان به سایر بخش‌های بدن نیز گسترش یافته باشد).

برخی اوقات طی جراحی سرطان سینه، یک تومور مجزا از سینه شما خارج می‌شود (لامپکتومی) و برخی اوقات نیز ممکن است لازم باشد کل سینه شما تخلیه و برداشته شود تا سرطان از بین برود (ماستکتومی). جراحی سرطان سینه در وهله اول یک روش درمانی به حساب می آید، اما می تواند نوعی اقدام تشخیصی و زیبایی نیز باشد. گاهی جراحی به منظور بررسی میزان پخش شدن سرطان انجام می‌شود و حالت اکتشافی دارد. گاهی نیز شامل بازسازی سینه پس از انجام ماستکتومی می‌شود.

نوع عمل جراحی که پزشک به بیمار توصیه می‌کند به عوامل و فاکتورهای فردی متعددی بستگی دارد که از این میان می‌توان به نوع سرطان، میزان پیشرفت آن، سلامت کلی بیمار و ترجیحات شخصی وی اشاره داشت. بسته به شرایط فرد، ممکن است جراحی تنها بخشی از پروسه درمانی بوده و بیمارنیازمند اقدامات دیگر هم باشد، اما ممکن است تنها درمان لازم نیز باشد.

انواع مختلف جراحی سرطان سینه به چه صورت است؟

دو نوع عمل جراحی برای درمان سرطان سینه کاربرد دارد که تحت عنوان ماستکتومی و لامپکتومی بدانها اشاره می‌شود. سایر جراحی‌های درمان سرطان سینه نیز عبارتند از برش غدد لنفاوی (لنفادنکتومی) و جراحی بازسازی سینه.

ماستکتومی

ماستکتومی یا جراحی برداشتن سینه، رایج‌ترین جراحی برای درمان سرطان سینه به حساب می‌آید. علت این امر آن است که ماستکتومی سرطان سینه هم در مراحل اولیه و هم در مراحل پیشرفته بیماری کاربرد دارد. به علاوه، برخی افراد که با خطر بالای ابتلا به سرطان سینه در آینده مواجه هستند، ماستکتومی پیشگیرانه را به عنوان یک روش پیشگیری انتخاب می‌کنند.

انواع مختلف جراحی ماستکتومی به شرح ذیل است:

ماستکتومی کامل: برداشتن کل سینه و حفظ عضله قفسه سینه در زیر.

ماستکتومی دوگانه یا دوبل: شامل برداشتن هر دو سینه است. این نوع جراحی در شرایطی ضروری است که سرطان به هر دو سینه گسترش پیدا کرده باشد. همچنین در عمل تطبیق جنسیت یا به عنوان اقدامی پیشگیرانه نیز کاربرد دارد.

ماستکتومی محافظ پوست یا نوک سینه: در این نوع جراحی، تمام بافت سینه برداشته می‌شود اما پوست و در صورت امکان نوک سینه حفظ می‌شود تا در بازسازی سینه استفاده شود.

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده: در این جراحی، برداشتن بافت سینه و غدد لنفاوی زیر بغل انجام می‌شود. غدد لنفاوی نخستین جایی هستند که سرطان سینه به آن گسترش می‌یابد.

ماستکتومی رادیکال: در این عمل، سینه، غدد لنفاوی زیر بغل و ماهیچه‌های قفسه سینه برداشته می‌شوند.

این نوع جراحی بسیار نادر است و تنها در شرایطی توصیه می‌شود که سرطان سینه تا عضلات سینه نیز پیشروی کرده باشد.

لامپکتومی

درجراحی لامپکتومی که جراحی حفظ پستان نیز نام دارد، تنها بخشی از بافت سینه برداشته می‌شود. این نوع جراحی، یک گزینه جایگزین برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه است. درصورتی که تومور در مراحل اولیه باشد و هنوز گسترش پیدا نکرده باشد، می‌توان صرفا خود تومور یا توده را جراحی کرد و آن را برداشت. در لامپکتومی همچنین بخشی از بافت اطراف نیز برداشته می‎‌شود تا اطمینان حاصل گردد که هیچ سلول سرطانی در سینه بیمار باقی نمانده است.

مزیت لامپکتومی در این است که امکان بیشتری برای حفظ سینه فراهم می‌کند. اما به احتمال زیاد پزشک انجام پرتودرمانی را پس از جراحی توصیه می‌کند تا از عود سرطان سینه جاوگیری شود. در مقابل، با انجام جراحی ماستکتومی دیگر نیازی به پرتودرمانی نیست. اما افرادی که لامپکتومی را در مراحل اولیه سرطان سینه و در ترکیب با پرتودرمانی انجام داده‌اند، به اندازه افرادی که تحت جراحی ماستکتومی کامل قرار گرفته‌اند، درمان شده و تاثیر آن را مشاهده نموده‌اند.

انواع مختلف جراحی لامپکتومی به شرح ذیل است:

بیوپسی اکسیژنال: این روشی برای برداشتن تومور جهت انجام بیوپسی است. آنالیز تومور در آزمایشگاه می‌تواند به تشخیص سرطانی بودن تومور (تومورهای بدخیم) کمک کند.

اکسیژن (برش) موضعی وسیع: این نوع جراحی به منظور برداشتن تومور سرطانی و مقداری از بافت اطراف آن جهت اطمینان از حذف تمامی سلول‌های سرطانی انجام می‌شود.

کوادرانکتومی: این جراحی نوعی ماستکتومی سگمنتال است (برداشتن قطعه حاوی توده از پستان) که طی آن، حدود یک چهارم از سینه‌ی بیمار، از جمله سیستم مجرای لوبولار (غده‌های تولیدکننده شیر در سینه) برداشته می‌شود. این روش برای شرایطی مناسب است که توده‌های سرطانی به لوبول‌ها نیز گسترش یافته‌اند.

لامپکتومی با اکسیژن (برداشتن) مجدد: یک روش جراحی است که پس از برداشتن اولیه‌ی تومور و بافت اطراف آن انجام می‌شود. درصورتی که آزمایش بافت‌های حاشیه‌ای به لحاظ وجود سلول‌های سرطانی مثبت شود، جراح مجددا محل جراحی قبلی را باز می‌کند تا بافت سرطانی را بردارد و مطمئن شود که دیگر بافت سرطانی در سینه وجود ندارد.

تشریح غدد لنفاوی

 در اکثر موارد، سیستم غدد لنفاوی نخستین محل انتشار سرطان است؛ گسترش سرطان به غدد لنفاوی یک علامت هشدار است که نشان می‌دهند امکان گسترش سلول‌های سرطانی به نقاط خارج از سینه نیز وجود دارد. بدین ترتیب، ممکن است جراح یک یا چند غده لنفاوی واقع در زیر بازو را که در نزدیکی سینه‌ی سلولهای سرطانی قرار دارند، نمونه‌برداری کرده و به آنالیز و تشریح آنها بپردازد. در این حالت، سلول‌های سرطان سینه به احتمال زیاد تخلیه می‌شوند.

تکنیک‌های نمونه‌برداری و تشریح غدد لنفاوی به شرح ذیل است:

بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان: این روش نوعی نمونه‌برداری برای شناسایی و تشخیص گسترش سرطان به غدد لنفاوی است. غده لنفاوی نگهبان شاخص تشخیصی خوبی به حساب می‌آید، زیرا نخستین غده‌ای است که تخلیه مایع از سینه‌ی درگیر با سرطان را فیلتر می‌کند. جراح اغلب بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان را در طول عمل جراحی خارج کردن تومور سرطانی از سینه انجام می‌دهد – در برخی موارد نیز این نمونه‌برداری را پیش از برداشتن تومور سرطانی انجام می‌دهد. بدین ترتیب، پزشک معالج غده لنفاوی نگهبان را برداشته و تشریح می‌کند تا وجود سلول‌های سرطانی را شناسایی نماید.

تشریح غدد لنفاوی زیربغل: درصورتی که آزمایشات مربوط به غدد لنفاوی نگهبان به لحاظ وجود سلول‌های سرطانی مثبت باشد، یا درصورتی که جراح دلایلی مبنی بر گسترش سرطان به غد لنفاوی داشته باشد، ممکن است تصمیم به نمونه‌برداری از بخش بزرگتری از غدد لنفاوی و آزمایش آن بگیرد. در تشریح غدد لنفاوی زیر بغل، جراح یک قسمت از بافت چربی حاوی غدد لنفاوی زیر بغل (گره‌های لنفاوی زیر بازو) را برمی‌دارد. سپس آن را به دقت جهت یافتن نشانه‌های سرطان آنالیز می‌کند.

جراحی ترمیمی سینه

درصورتی که کل یا بخشی از سینه‌ی بیمار به منظور درمان سرطان سینه برداشته شده باشد، ممکن است لازم باشد از جراحی ترمیمی جهت بازسازی سینه وی استفاده شود. جراحان اغلب می‌توانند پس از انجام لامپکتومی یا ماستکتومی، سینه را با تکنیک‌های جراحی پلاستیک بازسازی کرده و به آن فرم دهند. همچنین این امکان وجود دارد که یک جراحی جداگانه را در زمان دیگری انجام دهند؛ به عنوان مثال، پس از اتمام پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی و بهبود بافت‌ها می‌توان این نوع جراحی ترمیمی را انجام داد.

صرفنظر از اینکه آیا جراحی ترمیمی را همزمان با لامپکتومی/ ماستکتومی انجام داده‌اید یا پس از آن، ممکن است نیازمند یک جراحی اضافی جهت بهبود نتایج حاصل از عمل باشید. به عنوان مثال، طی این جراحی‌های متعاقب می‌توان فاصله بین سینه‌ها را تغییر داد یا نوک سینه بازسازی شود. جراحی ترمیم و بازسازی سینه می‌تواند ترکیبی از تکنیک‌های مختلف باشد و طی مراحل متعدد صورت گیرد. شما از طریق مشاوره با پزشک معالج خود، تکنیک‌ها و زمان مناسب را طبق شرایط و ترجیحاتتان تعیین خواهید کرد.

روش های بازسازی سینه به شرح ذیل است:

بازسازی توسط ایمپلنت: ایمپلنت سینه را می‎توان جایگزین بافت برداشته شده از سینه کرد تا حجم و فرم سینه به حالت طبیعی‌ برگردد. ایمپلنت مشابه یک محفظه سیلیکونی است که با سالین (آب نمک) یا ژل سیلیکون پر شده است. جراح ایمپلنت را رو یا زیر عضله سینه قرار داده و سپس پوست سینه روی آن قرار می‌گیرد – همچنین می‌توان پوست را از قسمت دیگری از بدن گرفت و به ناحیه سینه پیوند زد.

بازسازی فلپ یا اتولوگ: در این روش جراحی، بافت را از قسمت دیگری از بدن بیمار گرفته و در ناحیه سینه جایگذاری می‌شود. پوست، چربی و گاهی ماهیچه‌های قسمت‌هایی مانند شکم یا باسن برداشته می‌شوند که از نظر ظاهر و احساس بیشتر مشابه بافت طبیعی سینه هستند. گاهی جراحان پلاستیک از تلفیق جراجی بازسازی فلپ و ایمپلنت استفاده می‌کنند تا نتایج حاصله بهتر و واقعی‌تر باشد.

بازسازی نوک پستان: درصورتی که جراحی ماستکتومی یا لامپکتومی را با حفظ نوک پستان انجام داده باشید، پزشک معالج قسمت نوک سینه شما را به منظور استفاده در جراحی بازسازی سینه نگه داشته است. اگر جراح قادر به حفظ نوک سینه نباشد، می‌تواند از طریق پیوند پوست گرفته شده از بخشهای دیگر بدن، آن قسمت را مجددا بازسازی کند. این مرحله ممکن است در جراحی‌های بعدی و پس از بازسازی سینه انجام شود.

پیش از جراحی سرطان سینه چه پروسه‌هایی طی می‌شود؟

در این مرحله باید با پزشک معالج خود مشورت نمایید تا بهترین روش جراحی را برایتان انتخاب نماید. وضعیت سلامتی شما تعیین‌کننده‌ی گزینه‌های درمانی پیش رو خواهد بود و ترجیحات شخصی شما نیز دخیل می‌شود. اگر قصد بازسازی سینه در حین یا پس از جراحی سرطان سینه را دارید، بهتر است از قبل پزشک خود را در جریان بگذارید. برنامه درمانی سرطان می‌تواند زمان‌بندی و متودهای مربوطه را تحت تاثیر قرار دهد.

در طول جراحی سرطان سینه چه اتفاقی می‌افتد؟

جراحی سرطان سینه براساس مشاوره‌ی صورت گرفته با تیم پزشکی و متناسب با نیازهای شما انجام خواهد شد. این جراحی ممکن است شامل برداشتن قسمتی از سینه، یک سینه کامل یا هر دو سینه باشد. همچنین ممکن است شامل بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (اگر قبلا انجام نشده است) یا برداشتن چند یا تمام غدد لنفاوی زیر بغل (زیر بازو) باشد – این در صورتی است که سرطان به آن ناحیه نیز گسترش یافته باشد.

اگر قصد انجام بازسازی سینه را نیز داشته باشید، ممکن است پزشک معالج، بازسازی را در حین جراحی سرطان سینه و به صورت همزمان انجام دهد. بازسازی سینه نیز برش‌ها و زخم‌های خاص خود را خواهد داشت – به عنوان مثال، ممکن است جراح نیازمند برداشتن بافت از قسمت دیگری از بدن باشد تا بتواند بازسازی سینه را انجام دهد. از طرف دیگر، ممکن است تصمیم بگیرید جراحی بازسازی سینه را تا اتمام درمان‌های مربوط به سرطان سینه، به تاخیر بیندازید.

جراحی سرطان سینه چقدر طول می‌کشد؟

پاسخ این سوال به میزان گسترش سرطان بستگی دارد. به طور کلی، لامپکتومی با یا بدون انجام بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان طی یک ساعت به اتمام می‌رسد. معمولا بیمار می‌تواند در همان روز جراحی ترخیص شده و به منزل بازگردد. از دیگر سو، ماستکتومی با برش غدد لنفاوی زیر بغل یا بازسازی فلپ به صورت همزمان ممکن است تا سه ساعت نیز به طول بینجامد. امکان بستری شدن یک یا چند شبه‌ی بیمار در بیمارستان نیز وجود دارد. برخی افراد مایلند در همان روز جراحی ماستکتومی به منزل برگردند که این امر به سلامت عمومی فرد و شدت جراحی بستگی دارد.

خطرات/ مزایای جراحی سرطان سینه

مزایای جراحی سرطان سینه چیست؟

هدف اصلی از انجام جراحی سرطان سینه، برداشتن توده یا سلول‌های سرطانی است که در صورت عدم مداوا می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود. خطرات و ریسک‌های ناشی از سرطان سینه بسیار بیشتر از خطرات مربوط به جراحی است.

خطرات و عوارض جراحی سینه کدام است؟

عوارض احتمالی این جراحی به شرح ذیل است:

عفونت زخم: علایم آن آشکار بوده و عبارت است از قرمزی، گرما یا تورم در ناحیه درگیر.

لخته شدن خون: اگر دچار تورم دردناک پا، درد قفسه سینه یا تنگی نفس شدید در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.

سروما: این عارضه به معنای تجمع مایع در محل جراحی است. معمولا به صورت خودبه‌خودی از بین می‌رود اما درصورتی که سبب ناراحتی شما شد، می‌توانید به پزشک مراجعه کرده تا مایع را با سوزن خارج کنند.

لنف ادم: این عارضه به معنای اختلال در سیستم تخلیه‌ی لنفاوی است و برخی اوقات ممکن است منجر به تورم در بازو یا دست بیمار شود. درصورت بروز بهتر است به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

آسیب عصبی: ممکن است در حین جراحی، عصب‌ها دچار آسیب شده و این عارضه منجر به بی‌حسی، سوزن سوزن شدن یا درد قفسه سینه، زیر بغل، قسمت فوقانی بازو یا شانه شود. این عصب‌ها معمولا خود را ترمیم می‌کنند، اما ممکن است چندهفته طول بکشد. پزشک می‌تواند داروهای مسکن را برای شما تجویز نماید.

هماتوم: هماتوم به معنای تجمع خون در بافت‌های اطراف زخم است که سبب درد و تورم خواهد شد. این مشکل نیز به صورت خود به خودی از بین می‌رود، اما ممکن است بهبودی آن چندماه به طول بینجامد. درصورت نیاز می‌توان تورم را تخلیه نمود.

بهبودی و چشم‌انداز آتی پس از جراحی

مدت زمان نقاهت و ریکاوری پس از جراحی سرطان سینه چقدر است؟

وجود درد تا چند هفته پس از جراحی طبیعی بوده و امکان دارد سینه و بازوهای فرد دچار محدودیت حرکتی شوند. پزشک مسکن‌هایی نیز به شما تجویز خواهد کرد. همچنین انجام تمرینات بازو و شانه به صورت روزانه به شما توصیه می‌شود. انجام چنین تمریناتی به جلوگیری از سفتی بیش از حد کمک می‌کنند. ممکن است مدتی احساس خستگی داشته باشید. در صورت مراقبت اصولی بعد از لامپکتومی معمولا چندهفته طول می‌کشد تا سطح انرژی به حالت قبل بازگردد. احتمالا در منزل نیازمند کمک باشید. اکثر افراد می‌توانند در عرض یک ماه به فعالیت‌های عادی خود بازگردند.

پس از جراحی سرطان سینه چه اتفاقی می‌افتد؟

معمولا در دوران نقاهت بیمار، تیم جراحی روی بیوپسی غدد لنفاوی کار می‌کنند. پزشک معالج بایستی اطمینان یابد که تمام سلول‌های سرطانی بدن فرد از بین رفته‌اند و جای نگرانی نیست. پس از بررسی بیوپسی و ارائه نتایج، درخصوص مراحل بعدی با بیمار صحبت خواهد شد. ممکن است فرد نیازمند جراحی‌های بعدی، پرتو درمانی یا شیمی درمانی باشد. درصورت اتمام درمان سرطان، می‌توان جراحی بازسازی سینه را آغاز یا تکمیل نمود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟

کی باید به پزشک مراجعه کنم؟

معمولا تیم مراقبت‌های بهداشتی حدود یک تا دو هفته پس از جراحی، یک قرار ملاقات را با شما تعیین می‌‌کنند. در طول ویزیت، شما معاینه شده، وضعیتتان را بررسی کرده، نتایج آزمایش را تکمیل می‌کنند و مراحل بعدی برنامه درمانی شما را تعیین خواهند کرد. درصورت مشاهده‌ی علایم یا عوارض عجیب پس از عمل جراحی بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

یادداشت نهایی

تقریبا در تمام انواع و مراحل سرطان سینه، انجام عمل جراحی بخشی ضروری از برنامه درمانی محسوب می‌‍شود. عمل‌های مختلفی برای درمان سرطان سینه وجود دارد و اکثر افراد نیازمند انجام بیش از یک عمل هستند. در طول برنامه درمانی، در مراحل مختلف برداشتن توده سرطانی، بررسی سلول‌های سرطانی باقیمانده و یا بازسازی سینه با پزشک معالج خود ارتباط خواهید داشت. بهتر است گزینه‌ها و ترجیحات موردنظر خود را به اطلاع جراح برسانید تا بهترین استراتژی درمانی برای شما تعیین گردد و از نتیجه نهایی رضایت داشته باشید.

دسته بندی جراحی زیبایی
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت