نقش تغذیه در درمان زخم جراحی

نقش تغذیه در درمان زخم جراحی

توصیه های غذایی برای درمان زخم جراحی

زخم جراحی یکی از انواع زخمها است که در اثر برش طی جراحی روی پوست و بنا بر نوع عمل با عمق های متغیر ایجاد میشود.

رژیم غذایی تاثیر بسزایی در بهبود، سرعت ترمیم و درمان زخم جراحی شما دارد.

خوردن غذاهای سالم و مفید تورم زیاد و التهاب ناشی از برش جراحی را کاهش میدهد.

پس از جراحی داروهای مختلفی مانند آنتی بیوتیک، مسکن و داروهای ضد التهاب مصرف میکنید.

به دلیل مصرف این داروها، ضعف قوای بدنی و قرار گیری در شرایط استرس، بروز عفونت در زخم یا نقاط  دیگر محتمل است.

بنابراین برای به حداقل رساندن تاثیر داروهای مصرفی و شرایط جسمانی بر سلامت سیستم گوارش، نیروی جسمانی و سیستم ایمنی، استفاده از یک رژیم غذایی غنی ضروری است.

باید انرژی خود را حفظ کنید تا در کمترین زمان ممکن به فعالیت های روزانه خود بازگردید.

بهترین غذاها بعد از جراحی

۱- پروتئین بدون چربی

فواید مصرف پروتئین برای بدن بر هیچکس پوشیده نیست. اما از بین منابع پروتئینی، کدام مناسب تر است؟

انتخاب منبع مورد استفاده برای تامین پروتئین باید با دقت انجام شود. بهترین پروتئین نوع بدون چربی مانند کلاژن است.

بیشترین پروتئین بدن کلاژن است که نقش اساسی در ترمیم و جوش خوردن زخم به عهده دارد.

میزان مصرف پروتئین روزانه به ازای هر کیلوگرم وزن، حدود ۸/۰ گرم است. اما بعد از جراحی این مقدار به ۵/۱ الی ۲ گرم افزایش پیدا میکند.

خوردن پروتئین بیشتر به معنای افزایش مصرف گوشت قرمز نیست.

بهترین منابع پروتئین بدون چربی تخم مرغ، ماهی، گوشت بوقلمون، لوبیا و حبوبات هستند.

مکمل پروتئین وی نیز منبع خوبی برای افزایش پروتئین دریافتی است.

۲- لبنیات تخمیری

بعد از جراحی عموما دوز بالایی از آنتی بیوتیک برای شما تجویز میشود.

آنتی بیوتیک علاوه بر عوامل بیماریزا، باکتریهای مفید دستگاه گوارش و سطح پوست را نیز از بین میبرد.

حضور این فلور میکروبی نقش دفاعی برای بدن دارد و فعالیت سیستم گوارشی و هضم غذا را نیز تنظیم میکند.

بعضی ویتامینها مانند ویتامین B و K از طریق همین باکتریهای مفید در روده تولید میشوند.

مصرف لبنیات سرشار از باکتریهای مفید (پروبیوتیک) یا منبع تغذیه آنها (پره بیوتیک)، به حفظ و افزایش فلور طبیعی بدن کمک میکند.

کفیر یکی از لبنیات بسیار ارزشمند حاوی بیش از ۱۰ گونه باکتری مفید است

از لبنیات محلی و طبیعی استفاده کنید که تعداد گونه ها و مقدار بیشتری باکتری دارند.

مکمل پروبیوتیک نیز انتخاب مناسبی برای افراد حساس به لاکتوز است.

بهتر است آنتی بیوتیک و ترکیبات پروبیوتیک با فاصله زمانی مصرف شوند.

۳- فیبر

داروهای ضد درد، مواد بی حسی و بیهوشی، تغییر رژیم غذایی، کاهش آب بدن، استرس و کاهش فعالیت فیزیکی بعد از جراحی، موجب روند کند بهبودی میشود.

غیر از افزایش مصرف آب، مصرف روزانه آلو که غنی از فیبرهای محلول و نامحلول در آب است، کارکرد روده را بهبود میبخشد.

سایر غذاهای غنی از فیبر شامل، لوبیا، حبوبات، سیب، گلابی، سبوس، جو دوسر و دانه ها هستند.

میتوانید از مکملهای غنی از فیبر استفاده کنید.

۴- میوه های غنی از رنگدانه

استرس جراحی و مصرف دارو هنگام جراحی، استرس اکسیداتیو شدیدی در بدن ایجاد کرده و موجب اکسیداسیون مولکولها میشود.

بدن از آنتی اکسیدان برای کاهش یا حذف مولکولهای مضر استفاده میکند.

با توجه به این شرایط، پس از جراحی نیاز به مصرف میزان بالاتری از آنتی اکسیدان دارید.

میوه و سبزیجات رنگی همچون بلوبری، توت فرنگی، اسفناج، بلک بری، رزبری، انار غنی از آنتی اکسیدان هستند.

این میوه ها حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هستند که تاثیر ویتامین C را افزایش داده و سیستم عروقی و ماتریکس کلاژنی را نیز تقویت میکند.

۵- میوه و سبزیجات نارنجی

این منابع همچون هویج، سبزیجات سبز تیره مانند اسفناج و کرفس، انبه و زردآلو غنی از ویتامین A و بتاکاروتن هستند.

ویتامین A برای ترمیم و حفظ بافت نرم، پوست و مخاط ضروری است.

بهتر است میزان دریافت این ویتامین را در دوران پس از جراحی به ده هزار واحد در روز برسانید.

سیب زمینی شیرین یک منبع خوب از بتاکاروتن یا پیش ساز ویتامین A است.

سیب زمینی شیرین بر خلاف سیب زمینی معمولی، مقدار کمی نشاسته و میزان بالایی فیبر دارد.

۶- مرکبات و فلفل دلمه ای

فلفل دلمه ای سرشار از ویتامین C است.

این ویتامین محلول در آب است و با کلاژن اتصال ایجاد میکند.

این پروتئین برای ترمیم پوست ضروری است.

افزایش استرس با ایجاد فشار اکسیداتیو، مقدار زیادی ویتامین C را از دسترس سلولها خارج میکند.

بنابراین میزان مصرف این ویتامین را تا هزار میلی گرم در روز و در قالب چند دوز افزایش دهید.

کیوی و بروکلی نیز از منابع خوب این ویتامین هستند.

۷- خانواده کلم

سیستم ایمنی ضعیف احتمال عفونت زخم را پس از جراحی بالا میبرد.

سبزیجات حاوی ایندولها و ریزمغذی های گیاهی سیستم ایمنی را تقویت میکنند.

خانواده کلم شامل گل کلم، کلم پیچ، کلم بروکلی و کلم بروکسل از این گیاهان هستند.

۸- قارچ

تاثیر مصرف بعضی انواع قارچ بر بهبود عملکرد سلول های سیستم ایمنی و کاهش پروتئین های التهابی اثبات شده است.

۹- مغز و حبوبات

دانه کدو و کنجد منابع غنی عنصر روی هستند.

روی یکی از عناصر مهم در سیستم ایمنی است.

همچنین برای ترمیم زخم به عنوان یک ماده معدنی جهت تولید پروتئین و رشد سلولی ضروری است.

گوشت قرمز گاو و گوسفند و جگر منابع غنی از روی هستند.

۱۰- پاپایا و آناناس

آناناس و پاپایا آنزیم های پروتئاز (تجزیه کننده پروتئین) دارند که بدن برای تخریب و هضم پروتئین ها استفاده میکند.

این آنزیمها به کاهش التهاب و ورم کمک میکنند.

بیشترین میزان این آنزیمها در قسمت انتهایی و سفت آناناس وجود دارد که معمولا خورده نمیشود.

میتوانید از مکملهای حاوی پروتئازهای این دو میوه استفاده کنید.

محصولات پرفروش زخم

بازارطب