ارتباط سطوح بالای گلوکز با حافظه پایینتر و کاهش زیرساخت های هیپوکمپ
تعیین اینکه آیا HbA1C و سطوح گلوکز بالاتر دارای اثر منفی بر عملکرد حافظه و حجم و ساختار هیپوکمپ (در بزرگسالان سالم غیر دیابتی بدون اختلال حواس) است موردتوجه قرارگرفته است
در141 فرد ( 72 زن با میانگین 63 سال) این بررسی صورت گرفت.
برای سنجش حافظه از تست کلامی شنیداری از آزمون Rey و برای اندازهگیری وضعیت قند خون در بلندمدت و کوتاهمدت HbA1C و گلوکز و انسولین ناشتا بررسی شدند.
حجم و ساختار هیپوکمپ با استفاده از اسکن MRI 3-tesla ارزیابی شد. و درنهایت از رگرسیون خطی برای بررسی ارتباط بین حافظه و متابولیسم گلوکز و پارامترهای هیپوکمپ استفاده شد.
سطوح پایینتر گلوکز و HbA1C با امتیاز بهتر یادآوری،قدرت یادگیری و تقویت حافظه همراه بود.
در رگرسیون چندگانه مشاهده شد که HbA1C بیشترین ارتباط را با عملکرد حافظه داشته اثرات HbA1C پایینتر بر حافظه با میانجیگری توسط ساختار و حجم هیپوکمپ صورت میگیرد.
حتی در غیاب دیابت ملیتوس نوع 2 و عدم تحمل گلوکز، سطح گلوکزخون بلندمدت افزایش مییابد که اثر منفی بر عملکرد شناختی دارد. احتمالاً به دلیل تغییرات ساختاری در نواحی مربوط به یادگیری مغز میباشد.
همچنین فعالیت بدنی موجب کاهش سطح گلوکز در T2DM و در دامنه غیر دیابتیک میشود.
سطوح بالاتر HbA1C و گلوکز با کاهش حجم و ساختار هیپوکمپ مرتبط است که نشان میدهد حجم و ساختار هیپوکمپ در میانجیگری اثرات قند خون بر عملکرد حافظه نقش دارد.
مترجم و ویرایشگر : دکتر نیره اسماعیل کابلی (متخصص تغذیه و رژیم درمانی)