
دکمه پوستی در بیماران دیابتی
دکمه پوستی چیست؟
مشکلات پوست دیابتی به اندازه سایر عوارض دیابت همچون زخم دیابتی، نوروپاتی دیابتی و رتینوپلاستی (مشکلات چشمی) مورد توجه قرار نمی گیرند. دکمه پوستی یکی از این مشکلات می باشد که اولین بار در سال ۱۹۳۰ گزارش شد. این عارضه نادر بوده و تنها حدود ۰/۵% از افراد دیابتی را مبتلا می کند. اما به دلیل احتمال انتشار و عود مجدد، ابتلا به آن برای فرد بسیار آزار دهنده است.
علائم دکمه پوستی
- بدون درد
- احساس سوزش
- به رنگ پوست می باشند.
- گاهی دچار خونریزی می شوند.
- حاوی یک مایع شفاف و استریل
- بیشتر در جلوی انگشتان و کف پا ایجاد می شود.
- این عارضه معمولا اندام های تحتانی را درگیر می کند.
- امکان انتشار آن در دست و قسمت قدامی بدن وجود دارد.
- اندازه دکمه پوستی کمتر از یک سانتی متر تا ۱۷ سانتی متر است.
- دکمه های پوستی در واقع اجرام اقماری (کروی) و برجسته هستند.
- دکمه پوستی نوعی تاول دیابتی غیر ملتهب مشابه با تاول سوختگی است.
علت ایجاد دکمه پوستی
علت این عارضه هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. اما فاکتورهای شناخته شده ای وجود دارند که در ایجاد این مشکل موثر هستند:
- قرارگیری در معرض اشعه UV.
- سطح قند خون بالا در مدت طولانی.
- ابتلا به بیماری های دیابت، نفروپاتی، نوروپاتی
- آسیب به اعصاب محیطی، مثلا در افراد دیابتی.
- جنسیت. مردان دو برابر زنان ریسک ابتلا به دکمه دیابتی را دارند.
تشخیص دکمه پوستی
برجستگی های به رنگ پوست ممکن است علائم بیماری پوستی دیگری نیز باشند. گاهی ظاهر این دکمه ها با اختلالات پوستی دیگری مانند منگوله های پوستی، خال گوشتی، تگ پوستی و زگیل مشابه است. بنابراین تشخیص افتراقی دکمه پوستی (با نام علمی diabetic bullae) کمی مشکل است. جراح برای تشخیص دقیق ابتدا با ابزاری به نام پانچ از موضع نمونه برداری (بیوپسی) می کند. این نمونه برای تشخیص دقیق به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود. آزمایش میکروبی و کشت مایع درون ضایعه نیز یکی دیگر از روش های آزمایشگاهی بررسی دکمه های پوستی است. برای تفرق دکمه حاصل از دیابت با برخی انواع دیگر، نیاز به آزمایش پروتوپورفیرین وجود دارد. دکمه های پوستی معمولا ناگهانی و بدون دلیل ایجاد می شوند. در برخی افراد با دیابت تشخیص داده نشده، ممکن است بروز دکمه پوستی اولین نشانه دیابت باشد.
درمان دکمه پوستی در افراد دیابتی
دکمه پوستی معمولا خود به خود پس از چند هفته بهبود می یابد. گاهی نیز به طور ناگهانی ناپدید می شود. اما محتمل است که به دلیل برآمده بودن، این ناحیه دچار پارگی، خونریزی یا عفونت گردد. بنابراین توصیه می کنیم در صورت ابتلا، به پزشک مراجعه نموده و ضایعه بررسی شود. اگر در صورت عدم آسیب به دکمه پوستی گزینه های درمانی شامل موارد زیر هستند:
- مصرف آنتی بیوتیک موضعی
- استفاده از انواع پانسمان زخم نوین
- استفاده از ژل یا کرم های مرطوب کننده روی ناحیه
عوارض تکمه پوستی
اگر تشخیص این عارضه به موقع صورت گرفته و از آن مراقبت شود، معمولا بدون عارضه است. اما هر گونه دستکاری، بریدگی و آسیب به این اجرام می تواند عفونت یا زخم حاد را به دنبال داشته باشد. در این مواقع پزشک با خارج کردن پوست مرده یا دبریدمان ، درمان را آغاز می کند. برخی مواقع داخل دکمه ها با مایع خونی پر شده که نشانه درگیر شدن پوست است. در این موارد معمولا اسکار یا لک ایجاد می شود.
-
کفی طبی دیابتی prim اسپانیا مدل CC301600,000 تومان
-
کفی سیلیکونی پاشنه دیابتی پریم مدل CC314393,000 تومان