اختلال خوردن

اختلال خوردن
اختلال خوردن
اختلال خوردن

اختلال خوردن چیست؟

اختلال خوردن همان پر خوری نیست، بسیاری از مردم به یک باره حجم زیادی غذا می خورند، کسانی که اختلال خوردن دارند فکر و احساسشان آنها را مجبور می کند به طور مرتب حداقل یک بار در هفته و در یک پریود سه ماهه یا بیشتر این رفتار خوردن را داشته باشند.

 احساس درماندگی

کسانی که اختلال خوردن دارند احساس می کنند که کنترل روی حجم غذایی که می خورند و یا حتی نوع غذا ندارند ، آنها اغلب تنها غذا می خورند حتی وقتی بیمار هستند و یا احساس گرسنگی نمی کنند ،این افراد احساس تنفر،گناه ،شرم و یا افسردگی بعد از خوردن دارند آنها احساس شرمساری در مورد رفتارشان دارند و سعی می کنند که از دوستان و خانواده این رفتار را مخفی کنند.

تفاوت آن با بولیمیا یا پرخوری عصبی

بولیمیا و اختلال خوردن یکی نیست اگرچه آنها بعضی علائم یکسانی دارند ،کسانی که بولیمیا دارند به طور مرتب پرخوری می کنند و ممکن است احساس منفی مثل از دست دادن کنترل،شرم یا احساس گناه را هم داشته باشند .نکته کلیدی تفاوت این دو بیماری این است که در بولیمیا پس از غذا خوردن سعی به پاکسازی بدن می کنند مثل واداشتن خود به استفراغ ،استفاده از مسهل یا مُدرها یا ورزش خیلی زیاد اما این پاکسازی درباره اختلال خوردن وجود ندارد.

چه کسانی در خطر هستند؟

هرکسی صرف نظر از جنس ،نژاد ،وزن و سن می تواند دچار اختلال خوردن شود.معتقدند که در آمریکا زنان کمی بیشتر از مردان به این اختلال مبتلا هستند .دربیشتر از 6 میلیون آمریکایی ،2 درصد مردان و 3.5 درصد زنان این شرایط را در طول زندگی خواهند داشت ،مردان بیشتر در سنین میانسالی دچار این مشکل خواهند شد ،در میان نوجوانان 1.6 درصد اختلال خوردن وجود دارد.

اثر آن بر وزن

بسیاری از کسانی که دچار اختلال در خوردن هستند باوزنشان نیز در مبارزه می باشند ،حدود دو سوم کسانی که دچار اختلال خوردن هستند بیشتر چاق هستند و یک مطالعه نشان داده در حدود 30 درصد کسانی که دنبال درمان های کاهش وزن می باشند این مشکل را دارند کسانی که به اضافه وزن و یا چاقی مبتلا هستند در خطر بیماری های قلبی ،فشار خون و دیابت تیپ 2 نیز می باشند.

سلامت ذهنی

بسیاری از کسانی که اختلال خوردن دارند دچار مشکلات روحی یا ذهنی نیز همچون افسردگی ،اختلالات دو قطبی و یا سوء مصرف مواد می باشند هم چنین ممکن است دچار اختلال خواب ،استرس ،مشکل در اعتماد به نفس نیز باشند.

علت اختلال خوردن چیست ؟

متخصصین دقیقا علت آن را پیدا نکرده اند ،ترکیبی از عوامل می تواند دخیل باشد،مانند ارث،اختلالات روانی و گذشته بیمار. رژیم غذایی می تواند منجر به اختلالات خوردن شود ولی اینکه آیا به تنهایی شروع کننده این مشکل می باشد یانه جای بحث است. بسیاری از افراد ممکن است احساسات خاصی نسبت به ظاهر یا بوی غذا داشته باشند ،اختلال خوردن می تواند نتیجه حادثه  ترومایی یا پراسترس مثل از دست دادن عزیز و یا از دست دادن زیاد وزن نیز باشد.

 بهبودی امکان پذیر است

قدم اول درمان این است که توسط پزشکتان معاینه جسمی شوید و عادات غذایی سلامت روان و احساسات غذاییتان بررسی شود.

درمان ،کمک از احساس ،تفکر و غذا

صحبت کردن با یک روانشناس یا روانپزشک می تواند کلید اصلی درمان باشد. درمان عادات غذایی سی بی تی (CBT) به تغییر عادات منفی کمک می کند . آی پی تی (IPT) یا درمان روابط میان فردی در کسانی که درگیر مشکلات رابطه ای هستند کمک می کند هم چنین مشورت با یک متخصص تغذیه جهت داشتن یک رژیم غذایی مناسب و آموختن عادات درست غذایی لازم می باشد.

درمان دارویی 

درمان های دارویی مثل ضد افسردگی و ضد تشنج ها می تواند به کنترل اشتیاق و اضطرار غذا خوردن کمک کند.ویوانز یا لیزدکس آمفتامین که داروی درمان ای دی اچ دی نیز می باشد به عنوان انتخاب اول درمان دارویی است .اینکه دقیقا چگونه عمل می کند مشخص نشده اما تعداد روزهای درگیر بودن با این بیماری را کاهش می دهد.

کاهش وزن و اختلالات خوردن 

اختلال خوردن منجر به افزایش وزن می شود و به عنوان یک درمان در اختلال خوردن بهتر است با یک پزشک جهت دریافت برنامه غذایی برای کاهش وزن مشورت کنید .

پیشگیری 

اگر شما در خطر این بیماری هستید می توانید از ابتلا به آن جلوگیری کنید . اگر احساساتی مثل گناه ، شرم ،رفتارهای تکانه ای خوردن یا کاهش اعتماد به نفس دارید یا اینکه در افراد خانواده این مشکل وجود دارد لطفا به یک درمانگر یا پزشک مراجعه کنید.

 مترجم و ویرایشگر : دکتر مریم صابر راد (پوست و مو و لاغری)

بازارطب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *